Schaliegas kan Europa energieonafhankelijk maken

DOOR HANS VAN BAALEN EN KAREL BURGER DIRVEN

Energie is de basis van de moderne economie. De Industri- ele Revolutie voltrok zich in landen met veel steenkool. Daarna zorgden olie en gas voor economische ontwikkeling en welvaart. Tijdens de oliecrisis in 1973 bleek dat de energievoorziening niet is gegarandeerd.

Dat het nu mogelijk is uit schaliegesteente rendabel gas te winnen, heeft grote gevolgen voor onze economie en politieke onafhankelijkheid. De discussie over schaliegas moet worden gevoerd aan de hand van de thema's veiligheid, economie, milieu en (geo)politiek.

Met de winning van schaliegas zullen de gasprijzen in de VS drastisch dalen. Waarom treuzelt Europa dan met het exploiteren van schaliegas? Het antwoord is: wantrouwen en de vrees dat het winnen ervan niet veilig is. Onder deskundigen bestaat echter brede consensus dat het boren naar schaliegas niet anders is dan het boren naar conventioneel aardgas. Het is niet gevaarlijker dan het winnen van geothermische warmte of olie. Daarbij heeft Nederland de grote troef dat er al een dicht vertakt en veilig gasnet ligt waardoor extra investeringen in infrastructuur niet nodig zijn.

Zowel energiebedrijven als het Staatstoezicht op de Mijnen (toezichthouder op de winning van delfstoffen) hebben vertrouwen dat schaliegas veilig kan worden gewonnen. De minister van Economische Zaken heeft derhalve ingestemd met het verlenen van enkele opsporingsvergunningen. Er is een moratorium op boringen ingesteld tot een aanvullend onderzoek naar risico's is afgerond. Terecht, want veiligheid is een belangrijke randvoorwaarde voor de winning van schaliegas.

De winning van schaliegas levert veel werk op. Alleen al Nederland heeft 200 tot 500 miljard kuub schaliegas in de ondergrond. Waarde: 130 tot 300 miljard euro. Door het ruim voorradige en schone schaliegas is er tijd om te werken aan duurzame alternatieven voor fossiele energie. En door die immense hoeveelheden schaliegas in de wereld kan de CO2-uitstoot omlaag.

Amerika wordt dankzij schaliegas voor zijn energievoorziening versneld onafhankelijk van de buitenwereld. Europa moet dat ook worden. Thans is het voor zijn energie sterk afhankelijk van instabiele en autoritaire regimes en dat wordt er niet beter op nu de gasvelden van de Noordzee en Groningen leeg raken. En Nederland en andere lidstaten kunnen de miljarden euro's aan schaliegas goed gebruiken.

Als deskundigen oordelen dat schaliegas veilig kan worden gewonnen, is er geen reden nog langer te wachten met proefboringen om te zien of, waar en hoeveel schaliegas er valt te winnen. Het is hoog tijd de Europese schaliegasvoorraden in kaart te brengen en ons te richten op een veilige wijze van exploitatie. Schaliegas biedt Europa, en Nederland, de kans op een industriële opleving, lagere gasprijzen, lagere milieubelasting, grotere energieonafhankelijkheid en een sterkere geopolitieke positie. Daar kan niemand tegen zijn. Schaliegas moet onderdeel worden van de energiepolitiek van de EU in nauwe samenwerking met de lidstaten.

Hans van Baalen, leider VVD-delegatie in het Europees Parlement, Karel Burger Dirven, lid Provinciale Staten van Noord-Brabant.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden