'Schaliegas bevoordeelt industrie VS'

Europa moet volgens bedrijven als BASF en Bayer veel meer inzetten op schaliegas, zoals de VS doen. Dan kan de Europese industrie veel beter concurreren met de Amerikaanse.

AMSTERDAM - De Europese industrie dreigt de concurrentiestrijd met de Verenigde Staten te verliezen door het succes van de Amerikaanse schaliegasrevolutie. Daarvoor waarschuwen Duitse industriële grootmachten als Bayer en BASF. Dankzij de overvloed aan goedkoop schaliegas kunnen Amerikaanse bedrijven hun energiekosten veel lager houden dan hun tegenstrevers in Europa, waar de winning van dit aardgas nog in de kinderschoenen staat.


Europeanen betalen momenteel drie keer zoveel voor aardgas als de Amerikanen. De kloof tussen de energiekosten voor Europese en Amerikaanse bedrijven zal nog zeker tot 2020 doorgroeien, voorspelt de Duitse lobbygroep Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI) donderdag in de Financial Times. Harald Schwager, directielid van 's werelds grootste chemieconcern BASF, en Marijn Dekkers, de Tilburgse bestuursvoorzitter van het Duitse farmabedrijf Bayer, waarschuwen voor de nadelige gevolgen voor de Europese concurrentiekracht.


Schaliegas, gewonnen uit ondergrondse kleisteenlagen, heeft de afgelopen jaren een grote ommezwaai teweeggebracht in de Amerikaanse energievoorziening. Door nieuwe technieken als het hydraulisch breken van het reservoirgesteente (het zogenoemde fraccen) en horizontaal boren zijn de Verenigde Staten de laatste jaren bijna zelfvoorzienend geworden in hun gasbehoefte.


Dat heeft ertoe geleid dat de energie-intensieve industrie weer investeert in Amerika. Hoofdeconoom Daniel Ahn van de Amerikaanse bank Citigroup noemde dit zaterdag in deze krant 'een industriële renaissance'.


De vraag is wel hoelang de prijzen laag blijven. Het overschot ontstaat doordat het gas, gewonnen in het binnenland, nauwelijks kan worden geëxporteerd. De gasbedrijven willen echter nieuwe leidingen bouwen, waarna het gas in vloeibare vorm aansluiting vindt op buitenlandse markten - en buitenlandse prijzen.


Vooralsnog staat 'schalie' gelijk aan 'goedkoop'. In Europa lobbyen bedrijven als BASF, Shell en de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie daarom voor een inhaalslag. Europa herbergt volgens schattingen van het statistiekbureau EIA van het Amerikaanse ministerie van Energie eentiende van de mondiale schaliegasvoorraad, tegen 13 procent in Amerika en 19 procent in China.


Ruim de helft van de Europese voorraad bevindt zich in Polen en Frankrijk. Maar Frankrijk heeft een streep gezet door het boren naar schaliegas vanwege de 'zware risico's voor de gezondheid en het milieu', zoals de regering-Hollande het vorige maand verwoordde. Zij doelt op de gevreesde schade als gevolg van het omstreden fraccen. Daarbij worden water, zand en chemicaliën onder grote druk in gesteente geïnjecteerd. Dat zou onder meer tot aardbevingen en vervuiling van drinkwater kunnen leiden. Vorig jaar veroorzaakte fraccen twee lichte aardbevingen nabij het Engelse Blackpool. De Poolse regering staat wel open voor de ontginning van schaliegasvelden.


Nederland herbergt volgens schattingen van schaliegasvoorstanders als Energie Beheer Nederland tussen de 200 en 500 miljard kubieke meter aan winbaar schaliegas. Ter vergelijking: de totale Nederlandse aardgasvoorraad bedroeg begin 2011 nog ruim 1.300 miljard kubieke meter. In de ogen van tegenstanders zou de werkelijke Nederlandse voorraad aan winbaar schaliegas weleens veel lager kunnen zijn.


Het Britse schaliegasbedrijf Cuadrilla kreeg drie jaar geleden de eerste Nederlandse vergunningen voor proefboringen nabij Boxtel. Tot boringen kwam het echter niet omdat omwonenden naar de rechter stapten, evenals de Rabobank, die een datacentrum heeft nabij het boorgebied.


Minister Verhagen (Economische Zaken) gaf een onderzoeksbureau in juni opdracht de risico's van het boren naar schaliegas in kaart te brengen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden