Schakende knarren zakken af naar peil van recreërende bejaarden

Het prestigieuze Donner Memorial schaaktoernooi lijkt puddingsgewijs ineen te zakken. Met een hoos van remises verdween vrijdag in de zevende ronde vrijwel alle spanning....

Van onze verslaggever

Jan Joost Lindner

AMSTERDAM

Artur Joesoepov bleef in de kopgroep een vol punt voor, nadat Jeroen Piket er niet in slaagde een bijna acht uur durende en nogal woeste partij van Paul van der Sterren te winnen. Het is niet waarschijnlijk dat Joesoepov zich in de twee slotronden van dit weekeinde ernstig zal verslikken tegen Michael Adams (die zwart heeft) en Eric Lobron (wit). En in de Knarrengroep lijkt de overwinning eerder onder de Wet op Kansspelen te gaan vallen.

Van der Sterren verraste Piket in de opening en dat kostte de laatste (met zwart) niet alleen veel stelling, maar ook veel bedenktijd. Eigenlijk stond hij, tot zijn vlag al omhoog streefde, met de rug tegen de muur. Pas toen opende Van der Sterren met boosaardige timing de stelling voor wat een verwoestende slotaanval moest wezen.

De Amsterdamse grootmeester is een gaaf en secuur strateeg, maar veel minder een straatvechter of een guerillastrijder onder de lianen. Piket ving Van der Sterrens aanval à tempo op, en draaide die verbluffend om. Dit met een list die hij ongetwijfeld tevoren had bedacht.

Een kennelijk ontregelde Van der Sterren - inmiddels zelf in tijdnood - vond nog een mooie wending om een snelle total loss te ontgaan. Maar Piket won wel een pion en hield ook de beste (aanvals)kansen. In een lange avondzitting voelde hij Van der Sterren geducht doch tevergeefs aan de tand.

Toernooileider Joesoepov had zwart tegen de sinds donderdag alom bejubelde en voor andere toernooien gevraagde Chinese wereldkampioene Jun Xie. Deze probeerde niets avontuurlijks en haar tegenstander evenmin. Adams - Timman had meer om het lijf, maar toen Timman een mooie kans miste, bleef een te schraal dame-eindspel over. De tijdelijk in Oegstgeest wonende Bosniër Ivan Sokolov kwam door problemen met zijn pas ruim een half uur te laat en verloor nogal schlemielig van Joel Benjamin.

In de Knarrengroep waren drie van de vijf partijen binnen anderhalf uur en maximaal zeventien weinig opzienbarende zetten remise. Dat gold ook voor de koplopers Smislov (73) en Unzicker (69). Speelt hier eigenlijk nog wel iemand op toernooiwinst? Op zichzelf was het natuurlijk een aardige gedachte om (roemruchte) tegenstanders van Donner bijeen te zetten. Maar als lieden rond de zeventig niet tot echt toernooischaak in staat zijn, wordt het iets te veel een charade. Of extreem gesubsidieerde bejaardenrecreatie.

Medekoploper meester Gert Ligterink had van deze massale vredelievendheid wel willen profiteren. Temeer daar hij Vlastimil Hort trof, die in de RAI steeds in tijdnood pleegt te komen, dan steevast een lijvige bok neerlegt en op die wijze in de laatste vier ronden slechts één halfje mocht oogsten. Maar Hort, enigszins een Angstgegner voor Ligterink, leek juist in deze partij herboren. Hij snoepte via een kleine combinatie een pion en ging er in het eindspel eens goed voor zitten. En met succes, zodat alleen Smislov en Unzicker nog de kop delen.

In het Open Nederlands kampioenschap staat de uit Wit-Rusland afkomstige Israëlische grootmeester Alexander Khuzman fier aan de kop. Hij stond slechts één remise af en liet aan spelers als Hodgson (Engeland), Ye Rongguang (China) en Van der Wiel zijn hielen zien.

AMSTERDAM: Donner-Memorial, zevende ronde: Van der Sterren (Ned) - Piket (Ned) 1/2-1/2, Xie (Chi) - Joesoepov (Dui) 1/2-1/2, Adams (GB) - Timman (Ned) 1/2-1/2, Lobron (Dui) - Lautier (Fr) 1/2-1/2, Benjamin (VS) - Sokolov (Bos) 1-0.

Stand: 1. Joesoepov 5 punten, 2. Piket, Adams 4, 4. Lautier, Xie en Sokolov 31/2, 7. Timman, Van der Sterren, Benjamin 3, 10. Lobron 21/2.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden