Schaken is net de grotemensewereld, aldus Nick Schilder

Schaken wil maar niet sexy worden', beklaagde Matthijs van Nieuwkerk zich in DWDD. Dat trof: waar ooit de vagebond Jan Timman prijkte op de voorkant van Muziekkrant Oor, is er nu, decennia later, de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen die de status van popster (en modekoning) lijkt te evenaren.

Als dat al niet genoeg is, schuiven we de promotiepion naar voren: Nick Schilder, helft van het Volendammer zangduo Nick & Simon. Fans wisten het al langer, maar vandaag kwam hij in DWDD openlijk uit de kast als heimelijke schaaknerd.

Je moet maar durven.

Oom Ben leerde zijn neefje schaken, bekende Nick. Van zijn 5de tot zijn 13de was hij fanatiek speler, totdat hij ontdekte dat je met gitaarspelen eerder een meisje kon versieren dan met schaken. 'Nu is het meisje versierd, en kan ik weer schaken.'

Tafelheer en sportdenker Jan Mulder schrok ervan op: 'Sjezus, ja. Je stijgt wel in m'n achting.'

'Schaken is net de grotemensenwereld', had Nick ontdekt. 'Je kunt er ontzettend veel van leren'. Zo wordt je besluitvorming op de proef gesteld en leer je niet te snel te oordelen over een situatie, betoogde hij. Zijn geheugen is de laatste vier jaar dat hij weer speelt sterk verbeterd, en door het vooruitkijken leer je heel goed visualiseren, aldus de Denker des Volendams.

Kortom: schaken is oorlog.

Als iemand het denkspel sexy kan maken, is hij het. Maar hoe maak je er televisie van? Het geheugen van deze televisiekijker gaat terug tot de Duitse televisie, die decennia geleden op een enkele verloren zaterdagavond nog wel eens live een partij wilde uitzenden tussen een bekende schaker en de kijker. De grootmeester zat in een afgesloten, geluiddichte ruimte, kijkers konden bellen met zetsuggesties, die ter plekke werden gewogen.

Op de radio verzorgde het KRO-programma Man en Paard wel eens partijen tussen twee bekende schakers die elk in een afgesloten ruimte hardop moesten nadenken. Sindsdien is het al heel lang stil.

Deze dagen wordt in Nederland het Tata Steel Schaaktoernooi gespeeld, het oude Hoogovens Schaaktoernooi. De kans dat televisie er één zet van toont, is nihil. Het vrolijke Bureau Sport (VARA) ging vandaag geheel over sneeuw, ijs en kou. Racen op de hondenslee. Erben Wennemars over de droom van de Elfstedentocht. Logisch: visueel stukken aantrekkelijker dan twee buikige baardapen aan een bord. Maar ook een inkoppertje. Een even vrolijk Bureau Schaak zou een topprestatie zijn. De schaakwereld is vergeven van de bijzondere portretten.

Voor spelverloop heeft de schaakliefhebber nu natuurlijk internet. Maar televisie lijkt elke moeite te hebben opgegeven de liefde aan te wakkeren.

In DWDD ging Nick een paar zetten demonstreren. Achter hem stonden twee grote schaakborden horizontaal opgesteld. Op een ervan speelde hij de fatale fout na die Magnus Carlsen eenmaal beging tegen de toen 16-jarige Anish Giri. Het andere bord bleef ongebruikt. Dat kan moderner, vlotter. Sexyer, desnoods.

Een mooie publieke probleemstelling, na het verlies van de eerste voetbalrechten: bedenk een prachtig, speels en gevarieerd schaakprogramma, vol dynamiek, spanning en spelplezier.

Laat ambassadeur Nick maar schuiven, met modekoning Carlsen aan zijn zijde. Saai? Niet met zulke stukken. De TROS heeft vast nog een uurtje over voor een Volendams Schaakfeest op het plein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden