Schaduw FBI-onderzoek hangt voorlopig over Trumps presidentschap

'Dit verhaal is NEPNIEUWS en iedereen weet dat', tweette president Trump maandag over de suggestie dat zijn campagneteam met de Russen onder één hoedje heeft gespeeld om Hillary Clinton dwars te zitten tijdens de verkiezingen. Toch lopen er in de VS drie onderzoeken naar de affaire: bij de FBI, bij het Huis van Afgevaardigden en bij de Senaat.

De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld AFP

Het FBI-onderzoek is veruit het gevaarlijkste voor het Witte Huis. FBI-chef James Comey liet maandag tijdens de hoorzitting van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden maar weinig los over het verloop van het onderzoek, maar zijn bevestiging dat de FBI al een half jaar bezig is met het onderzoek naar de Russische hacks en de mogelijke samenwerking tussen de Trump-campagne en de Russen moet de bewoners van het Witte Huis rillingen hebben bezorgd.

Riskant

Onheilspellend voor het Witte Huis is ook dat Comey niet kon zeggen wanneer het onderzoek wordt afgerond. Dat betekent dat de schaduw van het FBI-onderzoek waarschijnlijk nog maanden, misschien zelfs langer over Trumps presidentschap zal hangen. Comey liet bovendien doorschemeren dat de zoektocht naar de lekken - iets waarop Trump steeds hamert - voor hem minder prioriteit heeft dan de speurtocht naar de pogingen de verkiezingen te beïnvloeden. Volgens Comey gaat het erom te voorkomen dat Rusland het gevoel krijgt dat het zich ook kan mengen in volgende verkiezingen in de Verenigde Staten.

Nu Comey officieel heeft bevestigd dat de FBI de zaak onderzoekt, wordt het voor het Witte Huis heel riskant te proberen het onderzoek af te remmen. Daarbij komt dat de FBI bij het onderzoek samenwerkt met de CIA en de NSA. Ook zijn experts van het ministerie van Financiën betrokken: zij onderzoeken of Rusland mogelijk hackers in de VS heeft betaald.

FBI-chef James Comey. Beeld AFP

Trouwe Trump-aanhangers

Naast de FBI doen ook de inlichtingencommissies van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat onderzoek naar de affaire. Op het eerste gezicht heeft Trump hier minder te vrezen. De twee commissies staan onder leiding van Republikeinen die bekendstaan als trouwe Trump-aanhangers: Devin Nunes en senator Richard Burr.

Op de eerste hoorzitting van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden bleek al meteen dat de Republikeinen en de Democraten jacht maken op verschillende prooien. De Republikeinen maken zich vooral druk over de lekken bij de FBI en de inlichtingendiensten, terwijl de Democraten zich richten op de contacten tussen de Russen en medewerkers van Trump.

Openbare hoorzittingen

Een groot deel van de verhoren zal achter gesloten deuren plaatsvinden, maar het lijdt geen twijfel dat de Democraten zullen aandringen op zoveel mogelijk openbare hoorzittingen om de druk op de FBI op te voeren.

De Democraten maakten van de eerste hoorzitting in het Huis gebruik om een hele lijst verdachte zaken en personen op te voeren, waardoor de FBI en de commissie er niet meer omheen kunnen die te onderzoeken. Het eerste doelwit van de Democraten lijkt Roger Stone te worden, al tientallen jaren een vertrouweling van Trump. Hij heeft zelf toegegeven dat hij in contact stond met WikiLeaks en Gucifer 2.0, een groep hackers die de gestolen mails van de Democratische partij liet uitlekken. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten zit de Russische geheime dienst achter die groep.

Roger Stone. Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden