Schadevergoeding voor 'Srebrenica'

Nederland is bereid een schadevergoeding te betalen aan nabestaanden van drie moslimmannen die in 1995 van de compound van Dutchbat in Srebrenica werden gestuurd. Over het bedrag is nog geen overeenstemming, zegt advocaat Liesbeth Zegveld. 'Het zijn geen eenvoudige onderhandelingen omdat er geen vergelijkbare zaken zijn.'

UTRECHT - Het ministerie van Defensie heeft het afgelopen weekeinde bevestigd dat sinds november een aantal gesprekken is gevoerd over de schadevergoeding met de advocaat van de nabestaanden. De aanleiding is de uitspraak van de Hoge Raad begin september. Toen oordeelde de hoogste rechter dat de staat aansprakelijk is voor de dood van de drie mannen in juli 1995.


Het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat stuurde de drie weg van de beveiligde compound, terwijl zij juist daar hun toevlucht hadden gezocht voor het Bosnisch-Servische leger. Buiten de basis werden ze vermoord.


De zaak is aangespannen door de Dutchbat-tolk Hasan Nuhanovic en de nabestaanden van de vermoorde elektricien Rizo Mustafic. Nuhanovic verloor zijn vader en broer. Twee dagen voordat de slachtoffers van de compound werden gestuurd, was de enclave gevallen die beschermd moest worden door Dutchbat. Ongeveer zevenduizend moslimmannen en -jongens werden vervolgens vermoord door de Bosnische Serviërs.


Zegveld heeft bijna twaalf jaar geprocedeerd in wat zij in de eerste plaats beschouwt als een principiële kwestie. De Hoge Raad oordeelde, net als het gerechtshof in 2011, dat het optreden van Dutchbat onrechtmatig was geweest en dat dit aan de staat kan worden toegerekend, ook al had de VN de leiding over de missie in Srebrenica.


De oppositiepartijen in de Tweede Kamer vroegen de regering haar excuses aan te bieden, maar dat is niet gebeurd. 'Wat hebben excuses te betekenen na zo veel jaar procederen?', zegt Zegveld.


Zij richt zich nu in de eerste plaats op de financiële afhandeling. Nu zij en haar cliënten zo veel jaar verder zijn, willen de nabestaanden 'een bedrag dat in verhouding staat met de ernst van het gebeurde'. Zegveld verwacht dat in de loop van 2014 het schadebedrag kan worden vastgesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden