Schadevergoeding voor kinderen die niet op klassefoto staan vanwege offerfeest

Twee Haagse meisjes, die het bezoek van de schoolfotograaf moesten missen vanwege het Offerfeest, krijgen een schadevergoeding. Dat oordeelde de Haagse kantonrechter vandaag in de rechtszaak die de ouders van de kinderen hadden aangespannen tegen hun school.

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

De schadevergoeding van 250 euro per kind valt wel fors lager uit dan de 10.000 euro die de moeder van de dochters geëist had van de Haagse Maria Montessorischool. De vrouw was eerder dit jaar woedend dat haar dochters niet op de klassefoto stonden omdat de schoolfotograaf langs kwam tijdens het Islamitische offerfeest. Op deze dag waren haar dochters niet in staat om naar school te komen. De vrouw eiste een schadevergoeding en excuses van de school. Volgens haar was het aan haar dochters niet uit te leggen dat ze niet op de foto stonden. 'Weet u hoe het voelt als je dochtertje van vijf elke dag bij binnenkomst in de klas naar de foto kijkt en vraagt 'mama, waarom sta ik hier niet op? Dat valt niet uit te leggen,' zou de moeder tijdens de rechtszaak hebben gezegd. Advocaat van de familie Laura Zuydgeest noemde het een 'schoolvoorbeeld van discriminatie', omdat alleen moslims door het bezoek van de schoolfotograaf op deze dag waren benadeeld.

De Openbare Maria Montessorischool vond het zelf ook 'een ongelukkige planning', maar het lukte niet meer om de schoolfotograaf te verzetten. Als alternatief konden kinderen met een Islamitische achtergrond die dag heel vroeg op de foto, zodat ze meteen daarna klaar waren voor het Offerfeest. De meeste ouders maakten gebruik van dat aanbod. De twee dochters van de vrouw niet omdat zij op dat moment al in de moskee zaten voor het traditionele gebed.

Speciaal vanwege de afwezige leerlingen maakte de adjunct-directeur drie weken later alsnog een gezamenlijke klassefoto. Die foto werd gratis aan alle ouders ter beschikking gesteld. Maar de rechter zou toch begrip hebben gehad voor het verhaal van de moeder. Hij wees erop dat de school onvoldoende heeft kunnen aantonen dat de fotograaf niet op een andere dag kon komen. En de alternatieve foto zou 'een leuk gebaar' zijn, maar nog steeds geen 'professionele foto'. Ook vond hij dat de school het onderscheid tussen islamitische en niet-islamitische kinderen wel heeft verkleind, maar niet heeft weggenomen.

En dat is waarom de meisjes toch een schadevergoeding krijgen. Dat hun school onderscheid heeft gemaakt tussen verschillende leerlingen mag niet van de Algemene wet gelijke behandeling. Maar in plaats van de gevraagde 10 duizend euro besloot de kantonrechter dus tot de totale schadevergoeding die de school moet betalen op 500 euro.

De Haagse Maria Montessorischool Beeld Google Maps
De Haagse Maria MontessorischoolBeeld Google Maps

Annemieke Kooper van de PO-raad, de sectororganisatie van het primair onderwijs, wil geen reactie geven omdat dit een 'puur individuele zaak betreft', die eerder nooit is voorgekomen en waar ze verder ook geen vragen over hebben gehad. Bij de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) vinden ze het jammer dat het voorval in een conflict is geëindigd. 'De schoolleiding maakt altijd een planning voor het gehele jaar,' zegt Petra van Haren van de AVS, 'daar staan de schoolreisjes en vakanties op, maar zeker ook de schoolfotograaf zodat ouders hun kinderen die dag leuk kunnen aankleden.' Van Haren: 'Als bepaalde dagen problemen geven, vanwege een bruiloft of een speciale feestdag, dan adviseren wij om dit ruim van tevoren bij de school aan te geven. Zodat er samen naar een oplossing gezocht kan worden. Nu kwam er achteraf gesteggel van.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden