Schadevergoeding voor kinderen die klassenfoto misten is aanvechtbaar

Het vonnis dat de Haagse Montessorischool moslimleerlingen heeft gediscrimineerd is aanvechtbaar.

Beeld Pixabay

De kwestie heeft alles van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. De Haagse Montessorischool plant het bezoek van de schoolfotograaf op 24 september 2014, de dag van het Offerfeest. Dat is lastig voor kinderen die het islamitische geloof belijden: als zij kiezen voor hun recht om vrij te vragen voor het Offerfeest lopen ze de klassenfoto mis.

Op het moment dat de planning aan de ouders bekend wordt gemaakt, tekent niemand bezwaar aan. Dat gebeurt pas later, wanneer het niet meer mogelijk blijkt de afspraak met de schoolfotograaf te verzetten. De meeste moslimkinderen slagen erin zich 's ochtends te laten fotograferen om vervolgens deel te nemen aan het Offerfeest. Maar de moeder van twee meisjes stuurt haar dochters 's ochtends naar de moskee en protesteert tegen de gang van zaken. De school laat daarop de fotograaf terugkomen, maar die kiekt alleen de meisjes en niet de klassen waarvan ze deel uitmaken. Half werk dus. Uiteindelijk maakt een docent die foto's, maar de moeder drijft de zaak op de spits, stapt naar de rechter en eist per kind 5.000 euro schadevergoeding.

Afweging van ouders

De rechter vindt het gevorderde bedrag terecht absurd, maar meent niettemin dat er sprake was van discriminatie. Geen bewuste discriminatie, maar het maken van 'indirect onderscheid'. Dat wordt in de wet omschreven als 'een ongeschijnlijk neutrale handelwijze die personen met een bepaalde godsdienst (ras, geslacht, etc.) bijzonder treft'.

Dat 'indirecte onderscheid' is subjectief en kan dus eindeloos worden opgerekt. Maar dan nog is de uitspraak van de rechter aanvechtbaar. Het zijn immers de ouders die de afweging maken wel of niet gebruik te maken van hun recht om op religieuze gronden vrij te vragen. De consequentie is dan onvermijdelijk dat de verzuimende leerlingen lessen en andere activiteiten missen.

Daar komt nog bij dat we in Nederland vrijheid van onderwijs kennen. Moslimouders die, in dit geval, hebben gekozen voor een bijzondere Montessorischool moeten de identiteit van die school respecteren. Ze hadden immers ook kunnen kiezen voor een islamitische school die hun geloof uitdraagt of voor een openbare school waarin ze gelijke rechten hebben als niet-moslims.

Lees ook:

Twee Haagse meisjes, die het bezoek van de schoolfotograaf moesten missen vanwege het Offerfeest, krijgen een schadevergoeding. Dat oordeelde de Haagse kantonrechter vandaag in de rechtszaak die de ouders van de kinderen hadden aangespannen tegen hun school.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden