Schadevergoeding voor asbestslachtoffer

Vezelcementproducent Eternit in Goor moet een schadevergoeding betalen aan Harry Jansman uit het Twentse Wierden. Deze man heeft de ongeneeslijke longvlieskanker opgelopen, omdat zijn ouders een pad verhardden met asbesthoudend afval....

ANP

Dat heeft het gerechtshof in Arnhem deze week bepaald. Jansman is de eerste particulier, die een schadevergoeding krijgt hoewel hij noch zijn familieleden bij Eternit hebben gewerkt. Zijn advocaat mr. Bob Ruers uit Utrecht noemt de uitspraak bemoedigend voor veel anderen, die ziek zijn geworden doordat het vroeger heel gewoon was asbesthoudend afval te gebruiken voor wegverhardingen.

De ouders van Jansman gebruikten in 1967 net als veel anderen asbestafval om een pad op hun erf te verharden. De rechter in Almelo bepaalde in eerste instantie dat Eternit in 1967 nog niet kon weten dat het afval kankerverwekkend zou zijn.

Het hof heeft die uitspraak nu verworpen en oordeelt dat Eternit dat had kunnen weten en dus onrechtmatig heeft gehandeld door het afval zonder enige waarschuwing of veiligheidsmaatregel aan de vader van Jansman mee te geven.

In eerdere zaken van milieuslachtoffers tegen de vezelcementfabrikant vond de rechter ook dat de zaak verjaard zou zijn. Nu Jansman als eerste zijn zaak aan een hogere instantie heeft voorgelegd, blijkt dat het hof dit verjaringsverweer verwerpt. Jansman, die ernstig ziek is, krijgt een voorschot op zijn schadevergoeding van 35.000 euro, zo heeft het hof bepaald.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden