Schadevergoeding slachtoffers legionella

AMSTERDAM (ANP) - Enkele slachtoffers van de legionella-uitbraak bij het Post CS-gebouw in Amsterdam vorige zomer kunnen een schadevergoeding tegemoet zien. Deze toezegging is gedaan door het bedrijf dat opdracht heeft gegeven tot onderhoud van de koeltoren waar de legionella werd geconstateerd.

Dit is woensdag bevestigd door advocaat Rolinka Wijne in een verhaal in het AD. Wijne treedt op namens acht cliënten, zeven slachtoffers en een nabestaande. Zij onderhandelt met Oosterdokseiland Ontwikkeling Amsterdam (OOA), een joint-venture van de projectontwikkelaars Bouwfonds MAB Ontwikkeling en Meyer Bergman.

OOA had als eindverantwoordelijke beter toezicht moeten houden op het onderhoud van de koeltoren, aldus Wijne. ,,Zij willen de schade nu gaan regelen.'' De bedrijven Axima en Recool waren ingehuurd voor het onderhoud aan de koelinstallatie.

Medisch adviseur

De advocate verwacht begin maart de eis tot schadevergoeding te kunnen indienen. Over de hoogte is ze nog in overleg met een medisch adviseur, die zich gaat buigen over de gevolgen op de lange termijn voor de personen die besmet raakten.

De eis zal zeker ,,een paar duizend euro immateriële schadevergoeding'' zijn. Tot de cliënten van Wijne behoren drie bouwvakkers die werkten op het Oosterdokseiland naast het Post CS-gebouw.

Dertig mensen kregen de veteranenziekte, van wie er twee overleden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerde eerder dat er meer toezicht moet komen op koeltorens als bron voor de verspreiding van legionella. Ook de registratie van koeltorens in Nederland moet beter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden