Schadevergoeding AIVD voor Oeigoerse tolken

Twee Oeigoerse tolken die door de inlichtingendienst AIVD onterecht zijn beschuldigd van spionage voor de Chinese overheid krijgen een schadevergoeding van de Staat.

Het gebouw van de AIVD. Beeld anp

Het tolkenechtpaar werd begin 2013 door de IND op non-actief gesteld. Volgens de AIVD zouden de twee vertrouwelijke informatie over Oeigoerse asielzoekers hebben doorgespeeld aan de Chinese autoriteiten.

Ruim een half jaar later erkende de dienst fouten te hebben gemaakt. 'Wij bieden onze excuses aan en realiseren ons dat dit grote gevolgen heeft gehad', luidde de verklaring. De tolken eisten een schadevergoeding omdat ze waren aangezien voor 'spionnen en verraders' en vanwege de gederfde inkomsten.

Het is niet bekend hoe hoog de schadevergoeding is of waarom de onderhandelingen met de landsadvocaat zo lang hebben geduurd. De partijen hebben strikte geheimhouding afgesproken. Wel zegt de advocaat dat de zaak 'naar tevredenheid is afgesloten'. Het tolkenechtpaar is inmiddels weer aan het werk bij enkele overheidsinstellingen.

De beschuldiging van de AIVD leidde er destijds toe dat sommige asielaanvragen opnieuw werden bekeken. Dat gold ook voor de dossiers van afgewezen Oeigoerse asielzoekers die nog niet vertrokken waren. Het echtpaar werd in zo'n duizend Oeigoerse asieldossiers ingeschakeld.

'Voortschrijdend inzicht'

Het is niet bekend of de informatie die de veiligheidsdienst over de tolken had onjuist was of te weinig om de waarschuwing op te baseren. 'Het voortschrijdend inzicht betekent dat het ambtsbericht niet verzonden had mogen worden', aldus de verklaring AIVD in 2013.

De Oeigoeren zijn de oorspronkelijke inwoners van Xinjiang, een autonome provincie in het noordwesten van China. Het is een islamitische Turks sprekende bevolkingsgroep die zich te midden van een massale intocht van Han-Chinezen gediscrimineerd voelt.

De Chinese autoriteiten zijn zeer geïnteresseerd in Chinese minderheden in Nederland en houden ze nauwlettend in de gaten, zo liet de AIVD eerder weten. Problemen met tolken zijn zeldzaam. Ze worden vooraf altijd uitvoerig gescreend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.