Nieuws

Schaderegeling van 25 miljoen euro voor herstel huizen kanaal Almelo - de Haandrik

De schaderegeling om de ruim vierhonderd verzakte huizen aan het kanaal Almelo - de Haandrik te herstellen, wordt uitgebreid. Waar nodig komt funderingsonderzoek en een subsidie voor funderingsverbetering. Er is in totaal 25 miljoen euro beschikbaar voor het herstel. Dat heeft de provincie Overijssel woensdag bekendgemaakt.

Twee gestutte huizen langs het kanaal Almelo-De Haandrik. Zo'n vierhonderd huizen aan het kanaal hebben schade opgelopen na werkzaamheden. Er komt nu extra geld beschikbaar voor herstel. Beeld Marcel van den Bergh
Twee gestutte huizen langs het kanaal Almelo-De Haandrik. Zo'n vierhonderd huizen aan het kanaal hebben schade opgelopen na werkzaamheden. Er komt nu extra geld beschikbaar voor herstel.Beeld Marcel van den Bergh

Het besluit van Overijssel volgt op een aanvullend onderzoek dat maandag werd gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de werkzaamheden aan het kanaal meer hebben bijgedragen aan de schade dan eerder gedacht. Veel van de beschadigde huizen blijken op veen te staan dat gedurende enkele jaren is ingeklinkt doordat het grondwaterpeil is gezakt. Dit is deels te wijten aan de regionale waterhuishouding en aan periodes van ernstige droogte, maar ook aan de werkzaamheden, zoals het plaatsen van damwanden.

Subsidieregeling

Na een eerder onderzoek had de provincie al een schaderegeling aangeboden. Voor de huizen waarvan niet kon worden uitgesloten dat de schade het gevolg was van de werkzaamheden, was de provincie wettelijk aansprakelijk. Voor de schade aan de huizen die niet door toedoen van de provincie komt, was er een subsidieregeling.

De provincie had tot vorige week 1,4 miljoen euro vrijgemaakt om gedupeerde bewoners langs kanaal Almelo-De Haandrik te compenseren. Dat was op basis van taxaties van de schade aan 250 van de ruim 400 huizen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Veel bewoners vonden de taxaties van hun schade te laag. De schade aan het huis van Arjan Otter, die een andere woning kreeg toegewezen omdat de situatie te gevaarlijk werd, was bijvoorbeeld ingeschat op 90 duizend euro. Een lachertje, zei hij eerder in de Volkskrant. Meerdere gedupeerden zeiden dat ze een schadevergoeding kregen om scheuren en gaten te dichten, maar niet om het onderliggende probleem te herstellen.

Duurzaam herstel

Voor een deel van de panden is duurzaam herstel alleen mogelijk door verbeteringen aan te brengen aan de funderingen van het pand, blijkt uit het maandag gepresenteerde onderzoek. Daarom breidt de provincie de schaderegeling uit en komen woningen met een zettingsschade, zoals verzakkingen, van meer dan 5.000 euro in aanmerking voor een funderingsonderzoek. Wanneer blijkt dat verbetering van de fundering nodig is, dan stelt de provincie daarvoor subsidie beschikbaar.

Ook komt er een aanpassing van het gebied waar een sterk verband is gevonden tussen de werkzaamheden en de schade. Daardoor vallen meer huizen onder de wettelijke aansprakelijkheid van de provincie. Eerder konden de eigenaren alleen aanspraak maken op de subsidieregeling.

Gedeputeerde Bert Boerman laat in een reactie weten dat hij hoopt met dit plan de onrust ter plekke te weg te nemen en de bewoners een duidelijk toekomstperspectief te bieden.

Wantrouwen

De stichting Kant Nog Wal, die opkomt voor de belangen van de gedupeerde bewoners, is gematigd positief over het plan. ‘Het is goed dat de aansprakelijkheid voor een groot deel naar de provincie verschuift’, zegt bestuurslid Peter Blok. ‘Maar uit het verleden weten we dat wat de provincie een ruimhartige schadevergoeding noemt door veel bewoners niet als ruimhartig wordt beschouwd. Het wantrouwen is nog steeds aanwezig. En we hebben een lange weg te gaan tot alles dusdanig hersteld is dat dit niet nog eens gebeurt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden