Schadeloosstelling voor familie Duitse keizer

De nazaten van de laatste Duitse keizer hebben recht op schadevergoeding voor de onteigening van hun bezittingen door de Sovjet-bezettingsmacht in het voormalige Oost-Duitsland. Het zou gaan om minstens 1,2 miljoen euro, plus rente. Een schijntje in vergelijking met de werkelijke waarde van het genaaste bezit, dat wordt geraamd op 21 miljoen euro.

Redactie
Slot Rheinsberg, een van de omstreden bezittingen. Beeld thinkstock
Slot Rheinsberg, een van de omstreden bezittingen.Beeld thinkstock

De schadeloosstelling is niet onomstreden en de toekenning is nog niet definitief. Het gaat onder meer om Slot Lindstedt bij Potsdam, het Slot Rheinsberg, het voormalige matrozenstation aan het Junfernmeer en Krongut Bornstedt. Die zijn meteen na de Tweede Wereldoorlog in beslag genomen.

Frederik de Grote
Pas na de val van de Berlijnse muur in 1989 en de hereniging van Duitsland kon prins Louis Ferdinand, destijds hoofd van de Hohenzollern-familie, weer aanspraken doen gelden op de voormalige familiebezittingen, die in veel gevallen teruggaan op de tijd van Frederik de Grote. Een van de vragen die moest worden beoordeeld, was of de keizerlijke familie had geheuld met de nazi's.

Aanslag op Hitler
Louis Ferdinand had dat in elk geval niet. Hij had zelfs contact met degenen die in 1944 een aanslag op Hitler beraamden. Zijn vader kroonprins Wilhelm was minder brandschoon, maar de beoordeling is vooralsnog in het voordeel van de Hohenzollerns uitgevallen.

Huis Doorn
De familie aast ook al langere tijd op Huis Doorn, het ballingsoord van de laatste keizer en de plek waar Louis Ferdinand in 1938 in aanwezigheid van prinses Juliana en prins Bernhard getrouwd.

De kleinzoon van Louis Ferdinand, prins Georg Friedrich, is het huidige familiehoofd. Hij mag gebruik maken van de titel Prins van Oranje, vanwege de familieverwantschap met de Oranjes.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden