'Schadelijkheid amalgaam loze bangmakerij'

Lopende zaken: Een bek vol tanden. Zondag, Nederland 3, 21.35 uur...

GERBRAND FEENSTRA

Nederland zou er verstandiger aan doen het voorbeeld van Japan, Rusland, Zweden, Denenmarken en Duitsland te volgen en het gebruik van amalgaam als vulmiddel voor tanden en kiezen te verbieden of aan banden te leggen. Dat is zo ongeveer de strekking van de aflevering Een bek vol tanden die de VPRO-televisierubriek Lopende Zaken zondag uitzendt.

Wie deze aflevering ziet, zal tot de conclusie komen dat het moeilijker is het bestaande te verdedigen dan er - gemakkelijk - wat vraagtekens bij te plaatsen. In het programma van Jurgen Gude wordt de beroepsorganisatie van Nederlandse tandartsen (NMT) in feite in de beklaagdenbank geplaatst. NMT-voorzitter H. van den Hul krijgt de ondankbare rol het gebruik van het kwikhoudende amalgaam te verdedigen.

Hij slaat er zich met verve doorheen, al zal de kijker dat nauwelijks als zodanig ervaren. Daarvoor is het 'geweld' van de critici van amalgaam die in het programma aan het woord komen, te groot. Van den Huls nuanceringen van het amalgaamvraagstuk gaan teloor in losse en soms loze beweringen van de tegenstanders.

Beweringen bijvoorbeeld dat 'tandartsen niet zijn opgeleid in de toxicologie en dus ook geen verstand hebben van amalgaam', zoals milieukundig-toxicoloog dr J. Copius Peereboom het stelt. Of dat kwik op plutonium na het meest giftige materiaal is dat er bestaat.

Die laatste bewering ontleent programmamaker Gude aan het officiële standpunt van de NMT over het gebruik van amalgaam, dat hem, zoals in de uitzending blijkt, 'per vergissing' is toegestuurd. Waaruit die vergissing dan precies heeft bestaan, wordt niet duidelijk.

Maar Van den Hul blijkt gaarne bereid het document te verdedigen. Zo pareert hij de stelling dat kwik een van de giftigste metalen is met de nuancering dat kwik in vullingen gebonden zit aan andere metalen en slechts in miniscule hoeveelheden vrijkomt.

Het lijkt vergeefse moeite, want aan de werkelijke bijdrage van amalgaam-vullingen aan de kwikbelasting van de mens komt Gude niet toe. Daarmee vervult het programma Van den Huls kwalificatie van de beweringen over de schadelijkheid van amalgaam: 'onnodige bangmakerij'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden