Schade voor bedrijfsleven door files loopt weer op
De vertragingen voor het vrachtverkeer door files op de snelwegen hebben vorig jaar tot een schadepost van 275 miljoen euro geleid voor het Nederlandse bedrijfsleven. Dat is 18 miljoen meer dan in het jaar daarvoor, zo heeft onderzoeksinstituut TNO berekend.
De vertragingskosten worden door TNO als de directe schade van de files beschouwd. Als indirecte schade wordt meegeteld, zoals de kosten voor omrijden, inzet van extra vrachtwagens en aanpassing van rit- en routeplanning, kostten de files het bedrijfsleven vorig jaar minstens 655 miljoen en maximaal 852 miljoen euro.
De vertragingskosten worden door TNO als de directe schade van de files beschouwd. Als indirecte schade wordt meegeteld, zoals de kosten voor omrijden, inzet van extra vrachtwagens en aanpassing van rit- en routeplanning, kostten de files het bedrijfsleven vorig jaar minstens 655 miljoen en maximaal 852 miljoen euro.
Dat staat in de Economische Wegwijzer die TNO jaarlijks voor brancheorganisaties TLN (vervoersbedrijven) en EVO (verladers) opstelt. Nu de economie weer aantrekt loopt ook de filedruk weer op en daarmee de schade voor het bedrijfsleven, zo betogen TLN en EVO.
Dat de brancheorganisaties maandag met cijfers over de schade door files naar buiten kwamen is geen toeval. De Tweede Kamer besprak gisteren met minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) toekomstige investeringen in het wegennet. Volgens TLN en EVO blijkt uit de Economische Wegwijzer dat extra wegcapaciteit tot minder economische schade leidt.
Zo is een aantal voor het vrachtverkeer beruchte trajecten uit de top-20 van de meeste schade veroorzakende weggedeelten verdwenen sinds daar de capaciteit is uitgebreid. Dat geldt bijvoorbeeld voor delen van de A50 (Grijsoord-Valburg en Valburg-Ewijk) en voor het traject Rijnsweerd-Hoevelaken van de A28.
In die top-20 staat een deel van de A58 bovenaan. Files op het traject tussen de knooppunten Galder en Batadorp hebben het bedrijfsleven vorig jaar 8,4 miljoen euro gekost. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu erkent het probleem. Minister Schultz zegde al eerder den verbreed van twee naar drie rijstroken. Daarmee is een bedrag van 400 miljoen euro gemoeid.
(Tekst gaat verder onder locator).
Brancheorganisaties TLN en EVO kunnen overigens geen duidelijke verklaring geven voor het feit dat het deel tussen Breda en Eindhoven van de A58 de meeste economische schade veroorzaakt. Er zijn vorig jaar op die weg geen grote werkzaamheden geweest (die beginnen pas in 2020) en het beruchte traject staat ook niet in de top van de trajecten met de hoogste filezwaarte (lengte maal duur) van de ANWB of VID.
Wel behoort de A58 tot de belangrijkste corridors voor het goederenvervoer over de weg. Gemiddeld maakt het vrachtverkeer 14 procent uit van de files. Op de A58 is dat aandeel vermoedelijk hoger, zegt verladersorganisatie EVO. 'Hoe hoger het aandeel vrachtverkeer, hoe groter het belang van de economische centra die door de weg met elkaar worden verbonden.'
In de top-20 van 'duurste files' zijn de provincies Zuid-Holland en Gelderland het meest vertegenwoordigd. Het bedrijfsleven klaagt vooral over de A20 tussen de knooppunten Kleinpolderplein en Terbregseplein en de A13 tussen de knooppunten Ypenburg en Kleinpolderplein.
Minister Schultz verwacht daar de doorstroming te kunnen verbeteren met de aanleg van de Blankenburgertunnel en een verbindingsweg tussen de A13 en de A16.