Schade nieuw optiefiasco is beperkt

Het derde optiebedrijf dat ten onder is gegaan aan de koersdalingen van de tweede helft van vorig jaar, The Target Traders, heeft aanzienlijk minder schade achtergelaten dan de eerste twee....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Target Traders ging ten onder aan opties op de AEX-index en op Koninklijke Olie. Toen in de tweede helft van vorig jaar de aandelenkoersen schier onophoudelijk daalden, werden ook de opties minder waard en kwam het bedrijf in problemen. Hoe groot die schade is, moet nog worden bepaald. Bitter denkt dat de clearingbank van Target Traders, de beursbank Kas-Ass, 'enkele miljoenen' zal hebben te vorderen.

Maar er zijn ook nog andere schuldeisers. Oprichter en voormalig grootaandeelhouder N. van der Linden is een jaar geleden het bedrijf uitgewerkt, en eist nu 3,5 miljoen gulden schadevergoeding. Over de aard van de conflicten wil hij niets zeggen. 'Ik wilde linksaf, zij wilden rechtsaf', vat hij samen. 'Toen waren er daar wat briljante geesten die het zonder mij wilden doen. U ziet de gevolgen', zegt hij.

Volgens Van der Linden was er op het moment van zijn vertrek nog geen enkel probleem, maar zakte het bedrijf wel terug van 'een van de grote spelers op de optiebeurs' tot 'marginaal'. 'Die problemen komen door de fouten van twee handelaren', zegt hij. Van der Linden was, voor hij met The Trading Society begon, directeur van Rabo Securities.

Verder ligt er een claim van een softwareleverancier die een programma zou maken dat koersschommelingen kon voorspellen. Blijkbaar kwam dit programma te laat op Target Traders nog te redden, maar de leverancier wil wel 4,5 miljoen hebben. Over beide claims wordt geprocedeerd. Verder verwacht bewindvoerder Bitter nog enkele claims van de fiscus. 'Gewone' schuldeisers hebben nog enkele tonnen tegoed.

Target Traders is van de beurs geschorst, maar omdat de moedermaatschappij Trading Society garant stond voor Target Traders, is de moedermaatschappij nu in surséance. Bitter: 'De aandeelhouders hadden zelf al geconstateerd dat het niet ging en hadden al tot liquidatie besloten.' Die liquidiatie wordt nu onder zijn leiding uitgevoerd. Twee dochterondernemingen van The Trading Society zien er zeer verkoopbaar uit. Bitter zegt al in gesprek te zijn over commissionairsbedrijf Perk & Schmidt en over vermogensbeheerder Trust Trade.

Vorig jaar gingen ook al Goed Gedaan Options en hoekmansbedrijf Coffeng ten onder aan de woelige optiehandel. Goed Gedaan Options is niet failliet gegaan, maar heeft nu geen activiteiten meer.

Coffeng zal mogelijk worden verkocht aan het Amerikaanse bedrijf Susquehanna. In beide gevallen zeiden de clearingbanken van de optiebedrijven tientallen miljoenen te hebben verloren. ING-dochter Extra Clearing had een schadepost van 50 miljoen, Kas-Ass sprak over een schade van 75 miljoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden