Schade aan kabinet is beperkt

De Italiaanse minister-president Silvio Berlusconi heeft gisteravond het ontslag van enkele ministers en staatssecretarissen uit zijn kabinet aan de president van de Italiaanse Republiek aangeboden....

Van onze correspondent Michaël Zeeman

De UDC is ontevreden over het gevoerde beleid. De partij maakt zich zorgen over de slechte resultaten van de regeringspartijen bij de regionale verkiezingen van twee weken geleden. Berlusconi kreeg van president Carlo Azeglio Ciampi de opdracht naar het parlement te gaan om de nieuwe situatie toe te lichten.

Berlusconi zelf gaf toe dat er sprake was van een ernstige crisis, na een dag van intensieve besprekingen met Marco Follini, demissionair vice-premier en politiek leider van de UDC. Zijn andere vice-premier, de leider van de Nationale Alliantie en Minister van Buitenlandse Zaken Gianfranco Fini, was van mening dat er nu een einde was gekomen aan het eerste kabinet-Berlusconi en dat er een ‘Berlusconi-bis’ moest worden geformeerd.

De UDC verklaarde dat zij voldoende vertrouwen heeft in de door Berlusconi voorgestelde koerswijzigingen, om al op voorhand steun toe te zeggen aan de nieuwe équipe. Zeer waarschijnlijk treedt een vernieuwde ministersploeg aan, met een bijgesteld programma, onder aanvoering van Berlusconi. Demissionair minister Rocco Buttiglione vond gisteravond dat er weer UDC-ministers in het kabinet konden zitten, zijn partijleider Follini hield nog een slag om de arm. Wel zegde hij toe zo’n nieuw kabinet, op basis van de besprekingen van gisteren, vanuit de kamers loyaal te zullen bejegenen.

De oppositie-partijen, die de regionale verkiezingen wonnen, dringen ondertussen aan op een echte kabinetscrisis en, in het verlengde daarvan, op vervroegde verkiezingen. De kans dat zij daarin slagen, lijkt echter gering. De UDC heeft deze slag gewonnen en Berlusconi kan waarschijnlijk zijn zittingstermijn, zij het met wijzigingen in programma en team, gaan afmaken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden