Schade 2000-probleem gelijk aan strenge winter

Het millenniumprobleem kost per saldo de komende twee jaar een half procent van de economische groei. De negatieve effecten van het probleem blijven beperkt, omdat mensen en economieën veerkrachtig zijn....

In 1999 treedt er door het opbouwen van noodvoorraden door gezinnen en bedrijven, alsmede door extra uitgaven voor technologie een extra half procent economische groei op. Volgend jaar volgt de vermindering van de voorraden. Daarnaast gaat zich dan wreken dat innovatieve en productiviteitsverhogende IT-investeringen zijn achtergebleven. Deze twee factoren leiden ertoe dat de groei in 2000 een procent lager uitkomt dan zonder millenniumprobleem het geval zou zijn geweest.

De kans op economische verstoringen rond het millennium is volgens de economen in de opkomende economieën aanzienlijk groter dan in de Westerse landen. Het millennium zal nauwelijks effect hebben op de rentestanden, omdat de economische groei en de inflatie slechts in beperkte mate zullen worden beïnvloed.

Toch zullen in de komende periode de financiële markten wegens de grote onzekerheid over de werkelijke omvang van het probleem wel te maken krijgen met herwaarderingen, een grotere bewegelijkheid en hogere risicopremies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden