Schacht klaar voor redding Chileense mijnwerkers

JUJUY - Zaterdag bereikte de boor de 33 kompels die sinds 5 augustus vastzitten onder de grond. Na weken van angst was er eindelijk reden voor een feestje.

De 33 Chileense kompels, die al 67 dagen diep onder de grond vastzitten in de kopermijn San José, zien licht aan het einde van de tunnel. De schacht waardoor ze kunnen ontsnappen, is klaar. De versteviging van het bovenste deel van de tunnel is in volle gang. Waarschijnlijk zal woensdag worden begonnen met het naar boven halen van de mijnwerkers, wat twee dagen zal duren.

'We verwachten dat de ware reddingsoperatie woensdag kan starten en dat alle kompels vrijdag uit de mijn zijn bevrijd', zei de Chileense mijnbouwminister Laurence Golborne gisteren op een persconferentie in de San José-mijn, in de noordelijke Atacama-woestijn, 800 kilometer van Chili's hoofdstad Santiago. Golborne legde uit dat een team van acht geologen op basis van een video-inspectie had besloten dat slechts de eerste 96 meter van de 624 meter lange ontsnappingsschacht moet worden verstevigd met stalen pijpen. 'De rest van de schacht is zeer solide', aldus de minister.

Na weken van angst werd zaterdag in en rond de mijn voor het eerst echt feestgevierd. Om 8.00 uur lokale tijd bereikte een van de drie ingezette boren, een stalen gevaarte van 40 ton, de schuilplaats van de 33 kompels. De doorbraak van de boor T-130 werd gefilmd door de mijnwerkers zelf. Vervolgens was op de beelden te zien dat ze juichten en elkaar omhelsden. Aan de oppervlakte, in het tentenkamp Esperanza (Hoop) waar de familieleden overnachten, klonken sirenes, toeters en bellen. Er werd gezongen en gedanst op luide cumbia-muziek. De reddingswerkers en boorspecialisten ontkurkten champagneflessen en namen een douche in heuse Formule 1-stijl.

'Ik ben dolgelukkig. We zien onze Claudio terug voor 21 oktober, de verjaardag van onze dochter. Dit is een wedergeboorte voor de hele familie', zei Cristina Nuñez, echtgenote van de mijnwerker Claudio Yáñez, gisteren tegen de Chileense nieuwszender TV Chile. Ze vertelde dat ze zaterdagochtend, toen de boor de kompels bereikte, in huilen was uitgebarsten. 'Ik besefte na twee helse maanden dat de redding al bijna realiteit is en geen droom meer', aldus Nuñez. De Amerikaan Jeff Heart, die namens de firma Geotec de boorwerkzaamheden heeft gecoördineerd, zei in een interview met de krant El Mercurio uit Santiago: 'Dit was de missie van mijn leven. Het is onmogelijk dat ik in de toekomst iets belangrijkers zal doen dan dit.'

Cecilia Morel, echtgenote van de Chileense president Sebastián Piñera, was het hele weekeinde aanwezig in het tentenkamp Esperanza. 'Ik ben diep onder de indruk van de moed en het geduld van de mijnwerkers en hun dierbaren', zei ze. Vanuit het presidentiële paleis La Moneda in Santiago verklaarde het staatshoofd zelf: 'De regering gaat de reddingswerkers niet opjagen. De mannen moeten op een veilige manier naar boven komen. Dat is het enige wat telt.'

Piñera's Boliviaanse collega Evo Morales kondigde zaterdag aan dat hij de reddingsoperatie wil bijwonen. 'Ik zal alles in het werk stellen om erbij te zijn en onze landgenoot in de armen te sluiten', zei Morales, verwijzend naar Carlos Mamani, de enige Boliviaan onder de 33 vastzittende kompels.

Ondertussen gaan de mijnwerkers, in afwachting van hun uiteindelijke redding, door met fitnessoefeningen en mediatraining. De Chileense minister van Volksgezondheid Jaime Mañalich legde gisteren de stappen van de laatste fase van de reddingsoperatie uit. De kompels zullen door verplegers van de marine worden verdeeld in drie groepen. 'Als eersten zullen de vier tot zes lenigste en handigste werkers naar boven gaan, vervolgens een tiental met gezondheidsproblemen en tot slot de fysiek en psychisch sterksten', aldus de minister. De allerlaatste die omhoog gehesen zal worden, is mijnopzichter Luis Urzúa, die volgens Mañalich een sleutelrol heeft gespeeld om de harmonie onder de kompels te bewaren.

De reddingscapsule met de naam Phoenix, waarvan drie exemplaren beschikbaar zijn, is ontworpen door de Chileense marine met hulp van de NASA. De capsules zijn 3,55 meter lang en wegen 460 kilo. De kooi bevat een zuurstoftank en communicatieapparatuur. De kompels zullen in speciale kleding, met handschoenen en speciale zonnebrillen, omhooggaan. Het naar boven halen zal 45 tot 60 minuten per mijnwerker duren. Alles wordt met beeld en geluid gevolgd. De verhuizing is gisteren in feite al begonnen. De 33 hebben via pvc-buizen van 12 centimeter doorsnee brieven, kleding en andere spullen die ze voor de rest van hun leven willen bewaren naar hun families gestuurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden