Schaatsschool moet Inzell allure geven

Vandaag beginnen in Inzell de WK afstanden schaatsen. Woensdag werd al de academie geopend.

Van onze verslaggeefsterLisette van der Geest

Inzell -Het Zuid-Duitse Alpendorp Inzell kende de laatste maanden twee grote missies: de eerste was het tijdig afbouwen van de ijsbaan voor de WK afstanden. De tweede opdracht was de transformatie van het plaatselijke ziekenhuis tot een heuse schaatsacademie.


Het meest geslaagd lijkt vooralsnog die tweede onderneming. Terwijl de Max Aicher Arena op z'n vroegst over zeven maanden echt af is - op en om de ijsbaan liggen nu nog bergen stof en modder -, kunnen de eerste atleten de Kia Speedskating Academy direct betrekken.


De bedden zijn opgemaakt, de badjassen hangen aan hun haakjes en de fruitschalen in de living zijn gevuld met glanzend groene appels. Initiatiefnemer en investeerder van het project, de Nederlander Marnix Wieberdink, kan nu gaan wachten op de atleten en uitrusten. Vooral uitrusten.


Hij is doodop, vertelde hij woensdag bij de rondleiding in zijn academie. Tweeënhalf jaar geleden kocht Wieberdink het oude, leegstaande ziekenhuis van Inzell en ging aan de slag. Het was een gebouw in vervallen staat, vies en al een paar jaar niet meer in gebruikt. Maar Wieberdink, een man die houdt van uitdagingen, zag mogelijkheden.


Hij schakelde vele vrijwilligers in en regelde sponsoring, veel sponsoring. Hij schat de totale kosten van de realisering van zijn academie op 1,1 miljoen euro. Om rond te komen, verwacht hij jaarlijks een inbreng van negen ton nodig te hebben. Hoe hij dat gaat realiseren, weet Wieberdink nog niet, maar hij hoopt onder meer op steun van de internationale schaatsunie (ISU).


De contacten heeft hij. Voorzitter van de federatie, Ottavio Cinquanta opende woensdagavond samen met de Amerikaan Dan Jansen, Wieberdinks vroegere schaatsidool, de deur van de academie. Steun van de ISU lijkt hem meer dan terecht. 'Want ik vind het niet eerlijk, als ik het in mijn eentje moet doen', zegt Wieberdink daarover.


Als eigenaar van het marketingbedrijf Sportnavigator heeft hij een uitgebreid netwerk. Sinds 2002 is de Nederlander actief in schaatssponsoring. Hij begon met een strijkbout, waarmee hij de schaatspakken van 'arme' buitenlandse schaatsers bedrukte met logo's van bedrijven als Kia, Yacht en Clafis.


Die strijkbout staat symbool voor Wieberdinks onderneming. Hij refereert daar regelmatig aan. Zelfs de overdadig ingerichte ontspanningsruimte in de academie is er naar vernoemd, de Bügel Keller.


Wieberdink is een ware ondernemer, zo blijkt ook tijdens zijn rondleiding. Het promotiepraatje schuwt hij niet. Vrijwel elk aspect in het gebouw is gesponsord en alles is, zo vertelt Wieberdink. 'Van de beste kwaliteit, topsportproof.'


Hij is een idealist die uit onvrede het schaatsen wil veranderen. 'Robin Hood met z'n strijkbout' werd hij in het verleden genoemd. En 'een commerciële struikrover'. Vooral dat laatste steekt nog steeds.


Eigenwijsheid dreef hem verder. Wieberdink ziet geen hotel, maar een internaat dat leidt tot medailles. Alleen geld geven is niet meer voldoende, merkte hij. Wieberdink wil opleiden, de onwetende schaatsers uit verre landen, ontwikkelingslanden, kennis bijbrengen.


De man die al deze kennis gaat doceren, is de Canadese oud-sprinter Jeremy Wotherspoon. De wereldrecordhouder op de 500 meter (34,03) verbond zijn naam aan de academie en luistert van een afstandje rustig naar Wieberdink. Wotherspoon had ook in zijn thuishaven Calgary sporters kunnen begeleiden, maar ziet in Wieberdinks plannen meer uitdaging.


Per 1 mei wordt Wotherspoon verantwoordelijk voor de sprinters binnen het team. Wie het allroundgedeelte op zich neemt, is nog steeds niet duidelijk. Het enige wat Wieberdink daarover kwijt wil, is dat er gesprekken zijn met meerdere kandidaten.


De 'medaillefabriek' heeft plaats voor 44 schaatsers. De nationaliteit doet er niet toe. Maar de academie begint met een kleine groep van tien tot vijftien atleten. Er zijn al veel aanvragen binnen, waaronder zelfs een olympische medaillewinnaar uit China. Wieberdink wil de naam geheim houden.


De academie wordt vooral vanuit Nederland gesteund. Ook oud-schaatser Jochem Uytdehaage leverde een bijdrage. Hij vond 25 Nederlandse toppers van Ard Schenk tot Sven Kramer bereid te investeren in de lift van het nieuwe schaatsinternaat.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden