Schaatsploeg voor Sotsji kent geen verrassing

Zonder mankeren heeft het olympische 'uitzendbureau' van NOC*NSF de nationale schaatsploeg van de KNSB tot het uitverkoren gezelschap voor Sotsji 2014 verklaard. Chef de mission Maurits Hendriks stemde op Oudjaarsdag in met de voorgedragen twintig schaatsers voor de Olympische Winterspelen in Rusland. Alles bij elkaar telt zijn ploeg nu 41 leden.

HEERENVEEN - In de vlotte voordracht van schaatsbond KNSB zat geen verrassing. De opstelling van het team was in overeenstemming met de resultaten van het op 30 december afgeronde vijfdaagse olympische kwalificatietoernooi (OKT) in Heerenveen en de daaraan verbonden matrix, de selectievolgorde.

De driekoppige selectiecommissie deed geen enkele ingreep in de eerder afgesproken volgorde. Onafhankelijk expert Charles van Commenée, voormalig technisch directeur van NOC*NSF en ex-coach van de Britse atletiekploeg, zat vijf dagen mee te kijken in Thialf en kon geen onregelmatigheid bespeuren in de vaststelling van de lijst met tien vrouwen en tien mannen voor Sotsji.

Atletiekman Van Commenée, naar eigen zeggen liefhebber van 'de prachtige beweging van het schaatsen', was het eens met de door de selectiecommissie gevolgde redenering in de 'kwestie-Nauta'. Die werd door sportchef Arie Koops verwoord met de kale zin: 'Yvonne Nauta behoort niet tot de absolute wereldtop.' Zij kwam daarmee niet in aanmerking voor een aanwijzing op basis van de vooraf beschreven calamiteitenregeling.

Stayer Nauta werd vrijdag bij de 3 kilometer van het OKT op de kruising gehinderd door Linda de Vries. Ze verloor duidelijk tijd en eindigde slechts 0,03 seconde achter Annouk van der Weijden, die na Ireen Wüst en Antoinette de Jong de derde plaats greep. Die klassering gaf recht op een olympisch ticket. De vierde plaats van Nauta was niet meer dan een reservepositie waard. Drie dagen later greep Nauta alsnog een olympisch startbewijs, door op de 5 kilometer een derde plaats te halen.

Daarmee was de kwestie voor de commissie afgedaan. Voor de deskundigen zou er slechts een rechtzetting zijn gevolgd als het om Ireen Wüst en Sven Kramer was gegaan. Zij zijn, met de wereldkampioenen Jorrit Bergsma en Michel Mulder, waarschijnlijk de enigen die voor zo'n uitzonderingsregel in aanmerking zouden komen. De KNSB en het meedenkende NOC*NSF zijn steeds terughoudend geweest in de uitleg van de calamiteitenregeling.

Chef de mission Hendriks zei overtuigd te zijn van 'de zorgvuldigheid' van het proces. Hij en Koops hadden drie jaar lang aan de selectieprocedure gepoetst en geschaafd. Ook aan de eenheid onder de commerciële schaatsploegen was hard gewerkt.

Yvonne Nauta liet direct weten een stap naar de geschillencommissie te overwegen. Die beslist binnen de KNSB over zulke kwesties. In 1999 vocht daar Ids Postma een niet-aanwijzing aan, maar nooit gebeurde dat voor een olympisch toernooi. Na de geschillencommissie is ook nog een procedure bij de burgerrechter mogelijk.

De kwestie-Nauta, hoe begrijpelijk ook vanuit de teleurstelling van de rijdster, lijkt een achterhoedegevecht. Liga-coach Marianne Timmer wil graag een skate-off, een extra wedstrijd, tussen Nauta en Van der Weijden.

De Nederlandse schaatsploeg bestaat nu uit liefst vier olympische kampioenen: Ireen Wüst (2 x goud), Bob de Jong (1), Sven Kramer (1) en Mark Tuitert (1). Er zijn zeven debutanten, onder wie de jongste deelneemster ooit. Dat is Antoinette de Jong, die op de openingsdag van de Spelen 18 jaar en 307 dagen oud zal zijn. Het team herbergt ook de oudste Nederlandse deelneemster aan het schaatstoernooi. In 1972, in Sapporo, was dat Stien Kaiser, toen 33. Nu zal het Carien Kleibeuker zijn, de 35-jarige moeder en kanshebber op een medaille op de langste afstand.

Kleibeuker en De Jong krijgen in Sotsji hun eigen coach mee. De ervaringen uit het verleden hebben geleerd dat eenlingen zich eenzaam kunnen gaan voelen en mede daardoor ver onder de maat presteren. Daarom maakt NOC*NSF in de staf van 22 directe begeleiders ruimte voor de coaches Erik Bouwman (De Jong) en Jack de Rijke (Kleibeuker).

Vandaag wordt op Nationaal Sportcentrum Papendal de 41-koppige nationale ploeg voor de Winterspelen gepresenteerd. Er is volgens chef de mission Hendriks nog een kans dat snowboardster Michelle Dekker als 42ste aansluit bij de Nederlandse winterploeg.

Nederland vaardigde niet eerder een zo grote ploeg af naar de Winterspelen. Het vorige record dateert van 2006 in Turijn. Het team telde toen 33 leden (de olympische statistici tellen de niet gestarte reserves daarbij niet mee).

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden