Schaatsmekka

Rasoptimisten zien elke euro dubbel

BERT WAGENDORP

Almere wordt het nieuwe schaatsmekka van Nederland. De schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF hebben een beoordelingsrapport geschreven, en daarin staat dat Almere geschikter is als nieuw Nederlands schaatsmekka dan Zoetermeer. Het oude schaatsmekka Heerenveen schiet volgens het rapport ook tekort om het nieuwe schaatsmekka te worden.

Het nieuwe schaatsmekka in Almere gaat 'Icedôme' heten. Het beoogde schaatsmekka in Zoetermeer zou 'TranSportium' worden genoemd. Namen die op zich al voldoende reden zouden moeten zijn om elke aanspraak op een nationaal schaatscentrum onmiddellijk schaterlachend in de prullenbak te donderen.

Het oude schaatsmekka in Heerenveen heet Thialf.

Volgens de NOS, die het adviesrapport in bezit heeft, vond de onderzoekscommissie dat Almere 'in financiële termen veruit de meest aantrekkelijke bieding' had gedaan.

Dat is een argument. In de topsport draait het allang niet meer om de sport - dat proberen alleen romantische sportjournalisten je nog wijs te maken. Topsport is commercieel entertainment geworden en er moet geld aan worden verdiend. Door de sporters, de organisatoren, de clubs, de media, de bonden en vooral door de sponsors.

Alleen niet door de samenleving: die moet betalen. Misschien niet meteen, maar wel als blijkt dat plannenmakers weer eens te optimistisch zijn geweest en de zaak financieel in het honderd dreigt te lopen. Dat is bijna altijd het geval; de sport wordt bestuurd door rasoptimisten die elke euro dubbel zien. Topsport in Nederland wordt zodoende voor een belangrijk deel overeind gehouden door de belastingbetaler. Als de luchtfietsers zijn vertrokken, wordt die geacht de portemonnee te trekken om de boel te redden.

Zo zal het in Almere gaan en zo zijn we trouwens ook aan het oude schaatsmekka Thialf gekomen. Dat is gebouwd op financiële chaos, opportunisme, fata morgana's, de vlucht vooruit, diverse bijna-faillissementen en vooral op ruimhartige overheidssubsidies.

Maar daarnaast óók op een rijke schaatstraditie. Die is moeilijk te kapitaliseren, maar daarom nog niet waardeloos.

Schaatsen is maar een klein koninkrijkje in de wereldsport, en sinds ze het in Scandinavië hebben laten afweten, is Heerenveen daarvan de hoofdstad en Thialf het paleis.

De IJsvereniging Thialf werd opgericht in 1855, de eerste internationale schaatswedstrijd werd op de baan van de vereniging verreden in 1890. Jan Bols wisselde verkeerd op Thialf. Atje Keulen-Deelstra werd op Thialf een Friese godin. De legende Eric Heiden werd er geboren. Hilbert van der Duim versloeg er Eric Heiden. Ze reden er het allereerste overdekte WK. Thialf is Zandstra, Ritsma, Postma, Timmer.

Sven Kramer.

Thialf is 1.001 mooie schaatsverhalen en verhalen zijn de pilaren waarop de sport rust.

In Almere staan ze voorlopig nog op nul, al denkt de adviescommissie dat de Icedôme een 'grote nationale en internationale uitstraling op de schaatssporten' zal hebben.

In Engeland zouden ze nooit het tennisheiligdom Wimbledon verplaatsen naar Liverpool, nooit Lord's, the home of cricket, naar Manchester. De paardenrenbaan van Ascot is al sinds 1711 de beroemdste van het land - en dat blijft zo.

Wij gooien historie, traditie en verhalen gewoon overboord en sluiten zonder pijn het Huis van het Schaatsen.

Iced&oome Almere: ik vind het koud en liefdeloos.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden