Schaatshal Vancouver is reusachtig maar intiem

Wereldrecords zullen er niet vallen in de Olympic Oval, het enig nieuw gebouwde stadion voor de Winterspelen in Vancouver.

Van onze verslaggever John Volkers

Van verre ligt hij te schitteren langs de Fraser-rivier: de Olympic Oval van Richmond, het jachtterrein van Sven Kramer. Hij is azuurblauw van kleur en de enige nieuw gebouwde hal voor de Olympische Winterspelen van Vancouver.

Maar wie dichtbij de olympische kunstijsbaan komt, ziet bijna niets van de schoonheid van het gebouw. De omgeving is vervuild met dwars over de weg staande politieauto’s en rondrijdende golfwagentjes vol bewakers. Overal staan hekken en hangen er uitzicht ontnemende doeken. En dan zijn er rijen betonblokken, bedoeld om kwaad willenden met voertuigen vol explosief materiaal op afstand te houden.

Grimmig decor

In die weinig idyllische omgeving, zo grimmig is het decor van de Spelen al vele jaren, is door de Canadese ontwerpers een fraaie olympische arena neergezet, die alle duurzaamheidprijzen heeft gewonnen die op het Noord-Amerikaanse continent zijn te verdienen.

Wie binnentreedt in de Richmond Oval, wordt getroffen door de nieuwe make-up van het gebouw. Er is voor zo’n reusachtig gebouw, rond een 400-meterbaan van ijs, een zekere intimiteit gecreëerd.

Vorig jaar, bij de WK afstanden in maart, stonden slechts op de kopse kanten tribunes, nu is er rond de gehele baan zitgelegenheid. Het zijn in het multifunctionele gebouw vooral noodtribunes, met blauwe stoeltjes.

Uitverkocht

Er zijn voor het schaatstoernooi achtduizend plaatsen beschikbaar en de hal is voor alle twaalf medaille-evenementen uitverkocht. Nergens zullen de Canadese thuisfavorieten zoveel medailles gaan oogsten als bij het langebaantoernooi in Richmond.

De voornaamste kwaliteit van zo’n baan – kosten 120 miljoen euro – is het ijs. Dat was vorig jaar niet al te best. De tijden van het op zeeniveau gelegen Richmond, achter een dijkje begint de Grote Oceaan, vielen in het niet bij die van hooglandbanen in Calgary en Salt Lake City. Op de 5 kilometer bleef Sven Kramer met 6.16,20 dertien seconden boven zijn wereldrecord van Calgary 2007 (6.03,32).

IJsmeester

Ook toen al was Mark Messer de ijsmeester. Hij is dat tijdens nu weer. De Canadees heeft zijn faam te danken aan het snelste ijs ter wereld, van de Olympic Oval van Calgary. Daar is hij de man aan de knoppen die elke ventilator en generator kent.

Aan de rand van het ijs zegt Messer maandagochtend dat hij nog niet tevreden is over het ijs dat hij hier produceert. In die termen laat vedette Sven Kramer zich ook uit. Kramer: ‘De ene dag is het beter dan de andere.’

Het is zoeken naar consistentie, zegt Messer die met zijn twee mannen uit Calgary plus de vier van de vaste bemanning te Richmond pas laat aan de slag kon. Tussen 1 december en 1 februari werd aan de verlichting van de Oval gewerkt en was de hal voor publiek en schaatsers gesloten.

Puntlicht te vlekkerig

De tv-makers, aangevoerd door de Nederlandse regisseuse Astrid Wisman, vonden het bestaande puntlicht te vlekkerig, waarna het geheel werd uitgebouwd als ware het een tv-studio in Aalsmeer. Pas half januari kon Messer daarom voor het eerst aan de slag met de olympische ijsvloer.

Messer: ‘Dat licht is weer een nieuwe factor bij de bereiding van het ijs hier. Het produceert extra warmte in de hal. Warm is goed, te warm niet. Dat licht heeft zijn invloed op het ijs. Dat moet dan weer kouder worden gemaakt. Vrijdag moeten we hoe dan ook gereed zijn. Zaterdag beginnen we met de 5 kilometer.’

Dweilmachine

De Canadees werkte eerder in Salt Lake en Turijn en gaf adviezen aan Hamar, de grote olympische ovalen uit het verleden. Hij zegt al zijn ervaring nodig te hebben om de zaak in Richmond voor elkaar te krijgen. Hij heeft speciale dweilmachines laten bouwen. ‘Een combinatie van de Europese Icebear en de Amerikaanse Olympia. Uit beide machines hebben we de beste onderdelen genomen.’

Messer voorspelt geen wereldrecords op het ijs van Richmond. De olympische records van de snelle Utah Oval van Salt Lake zijn in 2006, op de Oval Lingotto van Turijn, alle overeind gebleven. Die tijden lijken – deels – wel rijp voor aanscherping.

In de intimiteit van Richmond past het aanbrengen van een zachtgroene kleur. In dat appelgroen zijn ook de blokjes van de baanmarkering uitgevoerd. Dat is normaliter rood. Daarover heerst voorlopig nog de meeste opwinding in slaapstad Richmond.

[VIDEO]

De schaatshal in Richmond bij Vancouver (AP) Beeld
De schaatshal in Richmond bij Vancouver (AP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden