Schaatsers naar Brussel om monopolie bond

 Schaatsers Mark Tuitert en Niels Kerstholt vechten het wedstrijdmonopolie van de internationale schaatsfederatie ISU aan bij de Europese Commissie. Ze vinden dat de bond misbruik maakt van zijn machtspositie door schaatsers te verbieden mee te doen aan Icederby, een Zuid-Koreaans evenement dat de komende zes jaar in Dubai zal plaatsvinden en een jaarlijkse prijzenpot van 1,4 miljoen euro heeft.

AMSTERDAM - De ISU dreigt schaatsers die meedoen aan Icederby levenslang te schorsen. Dat is volgens Tuitert en Kerstholt volstrekt onredelijk. De ISU ontneemt schaatsers de mogelijkheid geld te verdienen door het alleenrecht te claimen op de organisatie van wedstrijden. Bovendien is de straf buiten proportie. Niet alleen schaatsers, maar ook coaches, officials en (para)medici hangt levenslange uitsluiting boven het hoofd.


'Het is gewoon belachelijk', meent shorttracker Kerstholt, die afgelopen winter wereldkampioen werd met de aflossingsploeg. 'Ik heb alles gegeven aan het schaatsen en ben blijven zitten met een studieschuld van 20.000 euro. Nu heb ik de kans iets te verdienen en loop ik het risico dat ik levenslang van de sport wordt uitgesloten.'


Volgens olympisch kampioen Tuitert is het verbod van de ISU de doodsteek voor elk nieuw schaatsinitiatief. 'Dit kan de redding zijn van het schaatsen. De ISU claimt een monopolie, maar vernieuwing is geen prioriteit. Goede initiatieven lopen altijd stuk op het ISU-congres. Deze zaak is niet alleen van belang voor Icederby, maar leidt er misschien ook toe dat andere interessante initiatieven een kans krijgen.'


Tuitert en Kerstholt zijn van plan mee te doen aan het eerste evenement van Icederby, eind oktober, in weerwil van de straf die hun boven het hoofd hangt. Het is de bedoeling dat in Dubai 48 schaatsers deelnemen, 24 van de langebaan en 24 uit het shorttrack.


Via Icederby kunnen schaatsers een veelvoud opstrijken van het prijzengeld dat de ISU beschikbaar stelt. Bij het driedaagse evenement in Dubai bedraagt het prijzengeld 2 miljoen dollar (1,4 miljoen euro). Dat is beduidend meer dan het totale prijzengeld dat de ISU per seizoen beschikbaar heeft voor alle langebaanschaatsers en shorttrackers: bijna 1,5 miljoen dollar. In Dubai zullen de deelnemers per persoon minimaal 30.000 en maximaal 100.000 euro verdienen.


Tuitert en Kerstholt worden in de klachtenprocedure bij de Europese Commissie bijgestaan door de Vlaamse hoogleraar mededingingsrecht Ben Van Rompuy, verbonden aan het Asser Instituut in Den Haag. Hij is ervan overtuigd dat de ISU onwettig handelt door concurrerende wedstrijdorganisatoren te willen weren door middel van schorsingen. 'Dat is manifest verkeerd, want ze blokkeren alle mogelijke concurrentie.'


pagina 34-35 Protectionisme ISU niet van deze tijd

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden