Schaatser Boutiette leeft van spaargeld

'Dat wordt een dikke winstpremie van de sponsor', grapt een collega in het voorbijgaan. Miel Rozendaal (31) kan er wel om lachen....

Want Rozendaal (Essent Cup winnaar 2002), Boutiette (de huidige leider in het klassement na twee marathons) en Bertjan van der Veen (Nederlands kampioen op kunstijs) zijn de uiterlijke dissonanten in een schaatspeloton dat zich laat kenmerken door kleurrijke sponsorkleding.

Zij zijn noodgedwongen gehuld in sober zwart. Zeg gerust stemmig zwart, want na het afhaken van sponsor TVM is het collectief van coach Pascal Vergeer er niet in geslaagd een hoofdsponsor aan zich te binden. De pakken blijven vooralsnog onbedrukt.

En zo kan het dat na twee vette jaren met TVM op rug en borst een gerenommeerd schaatser als Rozendaal enkel dankzij zijn financiële spaarzaamheid nog steeds op het ijs staat. 'Ik heb een buffertje opgebouwd, waarvan ik nu kan schaatsen.'

Tot februari maakt Rozendaal zich weinig zorgen. Maar blijft hij daarna ook sponsorloos, dan zal het fulltime schaatsen steeds lastiger worden. Sterker, zijn oude stiel gloort dan aan de horizon: fietsenmaker. 'Dat is een echt vak, voor mij een zekerheidje als het echt niet anders kan.'

Maar de sponsorloosheid zorgt niet voor paniek. Integendeel, de prestaties van de ploeg geven daartoe weinig aanleiding. Boutiette won de seizoensopening in Alkmaar, en draagt na de zege in Utrecht zaterdag het oranje leiderstricot. Dat concurrenten als Cedric Michaud en Bert van Hest (de verrassende winnaar van de eerste Cup-wedstrijd) in slotronde tegen het ijs gingen in Utrecht, doet daaraan weinig af. Boutiette: 'My team was great, ik heb de zege helemaal aan hen te danken.'

Ook zonder de warme mantel van een mecenas als Dirk Scheringa – hij levert dit seizoen liefst drie marathonequipes – is presteren mogelijk.

'Ik teer al bijna mijn hele schaatsleven op mijn spaargeld', beweert Boutiette zelfs. Geen moment is hij bezig met het ontbreken van geldschieters. De 33-jarige Amerikaan denkt zelfs dat hij in het minder bedeelde team van dit jaar beter af is dan vorig jaar.

'Toen hadden we te veel sterren. Miel en Bertjan zijn bereid om hun punten af te staan voor mijn overwinning. Dat is onze kracht dit jaar.' En die sponsors? 'They will come.' En om het probleem pas echt te bagatelliseren: 'Tot nu toe heb ik zelf niets hoeven te betalen.'

Want ook nu zelfs enkele grote namen niet ontkomen aan de recessie, blaakt met Boutiette het marathonschaatsen van zelfvertrouwen. Zo wordt er dit jaar geexperimenteerd met een chip om de enkel van de schaatsers, waardoor doorkomsten en positionering nog nauwkeuriger worden geregistreerd.

Om de doelstelling van internationalisering van de schaatsdiscipline kracht bij te zetten, zegde Heinze Bakker, sectievoorzitter bij de schaatsbond, een demonstratiemarathon toe tijdens de World Cup-wedstrijden in Heerenveen eind november. Daar zullen niet alleen de toppers uit het marathonpeloton, maar ook bekende langebaanschaatsers aan de start verschijnen.

En ook de internationale ambassadeur van het marathonschaatsen bij uitstek, tweevoudig Elfstedentocht-winnaar Evert van Benthem, lijkt met zijn eigen marathonwedstrijd in Canada een duit in het zakje te doen. Echter, juist rondom deze wedstrijd op het Sylvan Lake is enige opwinding ontstaan. Van Benthem's wedstrijd staat in hetzelfde weekeinde (het laatste van februari 2004) gepland als de alternatieve Elfstedentocht in Finland.

De Vereniging van Marathon Sponsors (VMS), onder voorzitterschap van oud-volleybalcoach Toon Gerbands, besloot echter – ook met het oog op een televisiecontract van de NOS in Finland – de voorkeur te geven aan het natuurijs in Kuopio, tot ongenoegen van Van Benthem.

Gerbrands was voorts bereid tot een compromis: de wedstrijden worden beurtelings verreden. Echter, dat nam het probleem voor 2004 nog niet weg. Beide natuurijsraces staan volledig in de steigers.

Het standpunt van de VMS impliceert bovendien geenszins dat alle schaatsers zich richting Finland zullen begeven, weet ook Henk Angenent. 'De helft van de jongens zit niet bij een ploeg die in de VMS deelneemt.'

Uit een officieus beraad maakt de laatste Elfstedentocht-winnaar op dat er voorlopig geen peil op te trekken is: 'Iedereeen is vrij in zijn keuze.' Een versplinterd peloton dreigt dus. Voor Rozendaal is er geen twijfel. 'Finland is toch traditie. Ik kies zeker voor Finland.' En dat heeft niets van doen met een duur vliegticket naar Canada dat mogelijk uit eigen zak moet worden betaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden