Schaatsen kopen doe je zo

Elke dag een paar centimeter ijs erbij. Op welke schaatsen glijden we de nieuwe ijstijd in? De snelste weg naar de beste glijschoen.

TJERK GUALTHERIE VAN WEEZEL

Easy Glider (40 euro)

De naam doet anders vermoeden maar het gaat hier gewoon om een Friese doorloper, zij het van plastic. De ideale onderbinders voor kinderen (vanaf een jaar of 4) die hun eerste krassen zetten op bevroren op vijvers of ondergelopen weilanden. De ijzers zijn relatief breed en de voet staat dicht op het ijs zodat enkels weinig ruimte krijgen om te zwikken. En er ze glijden prima. Geen laarzen of gympies op dragen, maar stevige halfhoge schoenen.

De noor (180 euro)

Wat de Trabant ooit was voor de Oost-Duitsers was de noor jarenlang voor de schaatsende Nederlander: je zag haast niet anders. Er is inmiddels meer concurrentie van schaatsen die lekkerder zitten, meer steun geven en klappen. Maar dat zijn vaak ook dure schaatsen. Voor de incidentele natuurijsschaatser is de klassieke zwarte schoen met blinkend zilveren mes daarom nog altijd een uitstekende schaats. Er zijn grofweg twee varianten: hoog voor de cracks (omdat zij hoger boven het ijs staan, kunnen ze onder andere hard door de bocht gaan zonder dat de schoen het ijs raakt), en laag voor de recreant met wankele enkels.

De combinoor (vanaf 100 euro)

Wie een combinoor aanschaft bespaart zich het gebruikelijke bloed, zweet en tranen dat gepaard gaat met de worsteling voordat je recht op de schaats staat. De schaats doet echter wel pijn aan de ogen: het ziet er namelijk niet uit, zo'n lompe plastic schoen bovenop een fragiel ijzertje. Hoe dan ook, de combinoor is gekomen met de in-line skates op wieltjes en heeft sindsdien menigeen het plezier in het schaatsen teruggegeven. Veel ijsclubs raden deze schaats ook aan voor jonge schaatsertjes die de krabbelbaan net verlaten hebben. Het aanbod is groot, tot combinoren met een klapmechanisme aan toe. Kies de schoen die het beste zit, en als hij nog ergens wringt kan dat vaak iets worden aangepast door er een föhn op te zetten zodat het plastic flexibel wordt en zich (een klein beetje) naar de voet kan vormen.

De zweed (vanaf 400 euro)

Als ik nou eens een ijzer onder mijn langlaufschoen zou kunnen klikken verplaats ik mij net zo gemakkelijk te land als ter zee, moet een Zweeds buitenmens gedacht hebben. Inmiddels wint de Zweedse schaats terrein onder de Nederlandse natuurijsfanaten, tijdens alternatieve Elfstedentochten zijn ze zelfs al in de meerderheid. Stabiel, warm en door de losse hak ook nog een soort klapschaats. Je kunt er behoorlijk vaart mee maken, helemaal als er gekluund moet worden: geen gehannes met beschermers, het ijzer klikt er gemakkelijk onder vandaan en alle mankende en slepende collega's noren worden soepel voorbij gestapt.

Klapschaatsen (vanaf 400 euro)

Het was de sensatie van 1996: de klapschaats. Tonny de Jong leek haast te vliegen doordat haar hak aan het einde van de afzet loskwam van het ijzer. Wie nu een ijsbaan bezoekt wordt haast getikt van het geluid dat de klappers produceren, alsof iemand honderden metronomen tegelijk heeft aangezet. Boven de ijzers, die er zijn in verschillende vormen en metaalsoorten (hoe harder hoe duurder), is er ook nog een grote variëteit aan schoenen. Zo zetten de iets duurderde muiltjes zich naar je voeten als je ze een tijdje in de oven te doet (op 70 graden) en daarna aantrekt. Er zijn zelfs merken die maatschoenen maken. Op natuurijs is het spannend, zo'n kapitaal aan je voeten. Het is geen genoegen ze bemodderd uit een wak te halen of het klapmechanisme bij een stevige kluunpartij door het weiland vol te peuren met klei. Misschien dus nog even thuislaten zolang het ijs nog golft.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden