Schaatscoach Jillert Anema ondernam poging tot matchfixing op Winterspelen Sotsji

Schaatscoach Jillert Anema heeft volgens sportkoepel NOCNSF een poging tot matchfixing ondernomen tijdens de vorige Winterspelen. Hij heeft vier jaar geleden een officiële waarschuwing ontvangen van Maurits Hendriks, destijds de chef de mission van de olympisch ploeg, wegens 'schending van de olympische waarden'.

Jillert Anema.Beeld ANP

Anema is de coach van Jorrit Bergsma, de olympisch kampioen 10 kilometer die vanmiddag zijn titel hoopt te prolongeren. Vier jaar geleden stond hij ook de Franse achtervolgingsploeg bij. Die reed in de eerste ronde tegen Nederland, de latere kampioen.

Anema vreesde een afgang en een verlies van Franse fondsen voor de rijders, omdat een van de schaatsers leed aan een schildklieraandoening. Hij benaderde de Nederlandse bondscoach Arie Koops met het verzoek of diens mannen rustig wilden rijden, zodat de Fransen gezichtverlies bespaard zou blijven.

Betreuren

'Wij betreuren het zeer dat dit bericht nu naar buiten komt', zegt Maurits Hendriks, technisch directeur van NOCNSF, vanuit Zuid-Korea in een reactie op het interview met de Volkskrant. 'Vandaag zou het alleen over de sportieve strijd op het ijs moeten gaan.'

Volgens Hendriks had Anema als tegenprestatie aangeboden dat de winst altijd voor Nederland zou zijn. Als een Nederlandse schaatser onverhoopt ten val zou komen, dan zou zijn Franse schaatser Alexis Contin zich laten terugzakken. Hendriks oordeelde: dat is een poging tot matchfixing.

In de brief van Hendriks aan Anema, in bezit van de Volkskrant, staat: 'Als tegenprestatie gaf U de garantie dat mocht er een schaatser van het Nederlandse team ten val komen, de Franse schaatser A. Contin zich zou laten zakken, zodat de winst van het Nederlandse team veilig gesteld zou zijn.'

Volgens Hendriks zou dit een schending zijn 'van de olympische waarden en de waarden van de sport in het algemeen, zoals fair play en respect.'

Schaatscoach Jillert Anema kreeg na de spelen van Sotsji een officiële waarschuwing

Tijdens de vorige Winterspelen wilde schaatscoach Jillert Anema het op een akkoordje gooien met de Nederlandse ploeg. 'Een schending van olympische waarden,' waarschuwde NOCNSF. Reconstructie van een serieuze poging tot matchfixing.

Boze reacties op het nieuws over poging tot matchfixing in Sotsji

De krant ontving vandaag tientallen boze reacties op dit bericht. Vooral de timing van onze publicatie stak. Onze Ombudsman schreef een blog over hoe het nieuws en de publicatiedatum tot stand kwamen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden