Schaatsbond verliest lobby olympische 500
De 500 meter, het topnummer van het internationale schaatsen, is de komende jaren in twee uitvoeringen te zien. Bij de WK afstanden wordt de uitslag over twee races bepaald, met een start in de binnen- en een in de buitenbaan. Bij de Olympische Winterspelen wordt de 500 in één race afgewerkt.
DUBLIN - Dat was de uitkomst van een merkwaardige ochtend in Dublin, waar de Internationale Schaats Unie (ISU) deze week congresseert. De 55ste jaarvergadering van de ISU was volgens velen bedoeld voor modernisering van de sport, maar de afgevaardigden uit 66 lidstaten gingen na afloop in grote verwarring uiteen.
Vooral de Nederlanders, een dag eerder nog triomfator bij de invulling van het WK-programma en de invoering van een gewijzigd EK allround, waren in alle staten. De schaatsbond KNSB wist op woensdag met een beroep op een eerlijk wedstrijdverloop de vereenvoudiging van de 500 meter op de WK te voorkomen, donderdag was er geen houden aan.
De ISU deed donderdag aan koppelverkoop. De schaatsunie verbond volgens technisch directeur Arie Koops de halvering van de 500 meter op de Spelen aan de invoering van de olympische 'mass-start', een race over zestien ronden. Dat is een flauwe kopie van de Nederlandse schaatsmarathon. Het was een samengesteld voorstel. Over het een kon niet los van het ander worden gestemd.
Dat gaf veel woede in het Nederlandse kamp, dat dacht de slag te hebben binnengehaald. Die minimarathon is daarbij nog geen zekerheid. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) moet in 2015 nog beslissen over de invoering van deze discipline, maar de ISU-vergadering rekende zich al rijk met het dertiende en veertiende medaillenummer bij de Spelen van 2018.
Koops, sip: 'Wij Nederlanders waren als enigen tegen.' Rhian Ket, ex-schaatser en nu bestuurslid, was scherper: 'Er waren acht stemmen tegen het voorstel van de ISU. Japan was tegen, Polen en Italië ook.'
De nederlaag van de Nederlanders, met acht afgevaardigden de grootste delegatie in Dublin, werd door de Noorse voorzitter van de technische commissie, Tron Espeli, als een logisch gevolg van de Winterspelen van Sotsji gepresenteerd. In Rusland was na afloop van de tweede 500 meter grote onzekerheid over wie de afstand had gewonnen. Jan Smeekens kreeg aanvankelijk een '1' achter de naam op het scorebord. Na controle van de fotofinish ging het olympisch goud naar zijn landgenoot Michel Mulder.
Espeli, op de roltrap van het congrescentrum CCD in Dublin: 'Wat was dat met die 500, vroegen ze in Lausanne, op het hoofdkwartier van het IOC. Ik kon het niet meer uitleggen. Twee wedstrijden om één kampioen aan te wijzen. Voorheen zei ik dat de in de binnenbaan gestarte schaatser te veel voordeel zou genieten, maar dat geldt niet meer. We konden niet anders dan dit terugdraaien. Het wordt één race.'
Koops, geïrriteerd: 'Bij het skiën heb je ook twee runs nodig om de slalomkampioen aan te wijzen.'
De gedachte dat de 500 meter-competitie is gehalveerd om ruimte te maken voor de 'mass-start' werd door Espeli niet bevestigd. 'Het IOC vond na Sotsji dat het zo niet verder kon met de 500. Het moest simpeler. Wij als sportbond moeten daarvoor zorgen.'
De stoïcijnse Noor zei dat statistieken, wat hem betreft, niet konden bevestigen dat starten in de buitenbaan tegenwoordig voordeel biedt. Op die cijfers was het Nederlandse verzet van een dag eerder gebaseerd.
De Nederlandse zege in de vergaderzaal van woensdag bleek een Pyrrhus-overwinning. Koops: 'Over twee jaar zal de dubbele 500 wel weer in stemming komen.' De verwachting is dat de vergadering de 500 meters van een WK en de Spelen dan graag met elkaar in lijn zal brengen.
De 'olympische' nederlaag was er een van vele voor oppermachtig schaatsland Nederland, dat bij de voorbije Spelen van Sotsji 23 van de 36 medailles op de langebaan veroverde. Het eerste verlies betrof het commerciële schaatspak dat bij World Cups in plaats diende te komen van het nationale hansop.
Verder werd het deelnemersaantal per land op alle afstanden met één beperkt. Op de langste afstanden van drie naar twee, op de kortere nummers van vier naar drie. Het zou de medaillekansen van andere landen moeten bevorderen. De volle mep op de 10 kilometer, zoals in Sotsji met Bergsma, Kramer en De Jong, is in de toekomst niet meer mogelijk.
Het pleit dat Nederland won met de verandering van de EK allround per 2017 is een voorlopige zege. Het inruilen van de 10 kilometer voor de 1.000 meter in die vierkamp is door rijders als Kramer en Blokhuijsen, de Europese kampioenen van de voorbije jaren, slecht ontvangen. De ISU verplichtte Nederland met een beter uitgewerkt voorstel te komen.
Op Twitter werd het nieuwe toernooi, met ook afstandskampioenen, geslacht. Het zou niets met modernisering te maken hebben.
Arie Koops technisch directeur Nederlandse schaatsbond
undefined