Schaap na schaap moet aan de supertondeuse

‘But what do you do all day?’..

dolf jansen

‘Shearing sheep and shagging sheep!’

Toen ik het mopje ooit hoorde ging het, geloof ik, over Wales. Maar het zou net zo makkelijk over het westen van Ierland kunnen gaan of – even vertaald: over Texel. Of enig andere plek waar de groene velden en heuvels vergeven zijn van de witte stipjes en propjes, lammetjes, schapen, beeeeeh!

Omdat ik altijd geïnteresseerd ben in vreemde culturen stond ik een paar dagen geleden achter een gammel houten hek, met mijn voetjes in de modder, tegen een stuk of tachtig schapen aan te kijken. Schapen in allerlei wittinten, een zwarte hier, een bruine daar, en zelfs een met alleen de kop in afwijkende kleur (grijs). Alle schapen waren bemodderd – ze stonden al weken achter dat houten hek met hun voetjes in de klei, of op de heuvels verderop waar het ook al niet echt droog was – en ruim bewold.

Ze waren one and all toe aan een scheerbeurt. Vandaar ook dat ze met zijn allen hutjemutje stonden uit te beelden, tegen elkaar, naast elkaar, op elkaar soms. En maar blaten. Tegen mij, tegen de twee boeren die ze bijeengedreven hadden, tegen de heuvels van Beara ook. Een prachtig stuk Ierland net ver genoeg van de Ring of Kerry, waar alle bussen en toeristen anderszins doorheen gejaagd worden. Beara is rust, groen, zon, regen, wind en schapen. Met overdreven veel wol. Schapen die één voor één werden gegrepen, bij de horens of bij de vacht, en aan de scheerder John werden doorgegeven.

Hij - niet geheel toevallig onze buurman hier, hoewel hij nu 25 kilometer verderop scherende was – pakte het schaap aan en worstelde het tegen de grond. Met liefde, zeker wel, maar waar nodig ook met harde hand. Het schaap moet namelijk zo stil mogelijk staan, of liggen dus, op het moment dat de supertondeuse zijn werk gaat doen. De stroom kwam van een accu op de grond via een snoer dat hier en daar op zijn Iers met tape bijeengehouden werd. John had zijn shirt uitgedaan, de zon scheen, en het was hard werken. Heel hard werken. Om dat schaap down te krijgen, om die grote plakken wol eraf te krijgen.

Het lukte, schaap na schaap na schaap, maar als ik zie hoe zwaar het is zo’n beest geschoren te krijgen moet ik aan die andere activiteit eerlijk gezegd helemaal niet denken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden