Schaap kan tientallen gezichten onthouden

Schapen kunnen gezichten herkennen van individuele mede-schapen en mensen, ook wanneer die op plaatjes staan. Na twee jaar herinneren zij zich die gezichten nog, ook al is het bijna net zo lang geleden dat ze de betrokken mede-schapen en mensen hebben gezien....

Van onze verslaggever

Britse onderzoekers hebben dit ontdekt na proeven met twintig schapen. Zij lieten de dieren 25 combinaties van twee schapengezichten zien. Door ervoor te zorgen dat de schapen steeds één van die twee associeerden met een voedselbeloning, leerden de dieren de gezichten onthouden, zowel en face als en profil.

Zij hielden dit lang vol: pas zes- à achthonderd dagen na de eerste herkenning begon die vaardigheid sterk te verminderen, melden de onderzoekers in het Britse weekblad Nature van vandaag. Verantwoordelijk voor het vermogen om gezichten te herkennen is een specifieke groep hersencellen die ook bij mensen en apen voorkomt.

Om te testen of de proefschapen inderdaad 'gezichtsherkenningscellen' bezitten, werden ze verdeeld in groepen. Bij schapen die gezichten te zien kregen van andere schapen en mensen die ze eerder hadden gezien, vertoonden die cellen extra activiteit.

Dat gebeurde niet als onbekende individuen werden getoond.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden