Schaamte over wangedrag van supporters FC Den Bosch

'Non de knetter', roept de kapelaan als AZ scoort tegen FC Den Bosch. Andere supporters drukken zich minder subtiel uit. Het duel wordt zelfs stilgelegd.

VAN ONZE VERSLAGGEVER IWAN TOL

DEN BOSCH - Daar staat hij dan, kapelaan Patrick Kuis. Hoofdschuddend, aan het hek van Vak D. Al drie keer heeft de speaker de harde kern van FC Den Bosch opgeroepen zich te gedragen. De hele wedstrijd door hebben ze AZ-spits Jozy Altidore al met oerwoudgeluiden bestookt. In de tweede helft worden daar ijsballen naar de assistent-scheidsrechter gegooid. Scheidsrechter Wiedemeijer vindt het welletjes. Uitgerekend op een avond die in het teken van respect had moeten staan, loopt hij het veld af. 'Ik schaam me kapot' zegt Kuis bedroefd.

Kuis is kapelaan van de Sint-Jan in Den Bosch. De hele dag heeft hij al met een blauw-wit sjaaltje om zijn toog gelopen, want zijn cluppie is er toch maar mooi in geslaagd om de laatste acht van de KNVB-beker te bereiken. Het grote AZ is eigenlijk een onneembare horde op weg naar de halve finale, maar wie weet. Als iemand beseft dat David Goliat kan verslaan, dan is het Kuis wel.

En dan dit. Spreekkoren, voor het oog van heel Nederland. Terwijl Wiedemeijer in de kleedkamer zit, blijven de spelers op het veld achter. Het publiek applaudisseert als de speaker ten einde raad roept dat wie zich niet weet te beheersen, beter naar huis kan gaan. 'Zo is het altijd', zegt de Kuis. 'Het is maar een klein groepje dat het verpest voor de meerderheid.' Dan spoedt hij zich weer naar boven, want de wedstrijd wordt alsnog hervat. Maar de avond is verpest.

Eerder op de dag. Behalve zenuwachtig is de kapelaan ook een beetje verdrietig. Hij had zich zo verheugd op de wedstrijd, maar uitgerekend vanavond moet hij op ziekenbezoek bij parochianen. 'Die mensen hebben me harder nodig dan FC Den Bosch', vindt hij. Maar Kuis is een moderne kapelaan. Hij heeft een iPhone. Bovendien zijn het maar twee bezoekjes. 'Als het een beetje meezit, ben ik de tweede helft in het stadion.'

'Met heel mijn hart' heet het clublied van Den Bosch. Met die instelling wil de club vanavond AZ verslaan. Net zoals dat eerder in het toernooi is gelukt tegen FC Twente. Tientallen fans zorgden er afgelopen weekend voor dat het veld sneeuwvrij werd gemaakt, zodat de wedstrijd in elk geval niet afgelast zou worden. Toen ze klaar waren in de Vliert gingen ze door naar de Sint-Jan om de kapelaan te helpen met poetsen. Sindsdien blinken de Maria-beelden weer in de kathedraal. 'FC Den Bosch en de Sint-Jan zitten allebei stevig in hun hart', weet Kuis.

Terwijl scheidsrechter Wiedemeijer blaast voor het begin van de wedstrijd, rijdt Kuis op zijn fiets door de straten van Den Bosch, naar zijn twee afspraken. Er is dan nog niets aan de hand. Hij heeft vandaag bewust gekozen voor de fiets. Zo is hij in elk geval geen tijd kwijt met het zoeken naar een parkeerplaats.

Hij heeft nog een advies voor trainer Jan Poortvliet. 'Kort op de man zitten en met snelle combinaties AZ verrassen'.

Heel veel invloed heeft de kapelaan niet, zo blijkt al snel. De wedstrijd is nog maar vier minuten oud als Victor Elm voor doelman Bruno Appels opduikt: 0-1. Dan krijgen we plotseling een berichtje van Kuis. 'Shit, 0-1.'

Is hij nu al in het stadion? En zijn ziekenbezoek dan? 'Eén van de zieken vroeg of het een probleem was als ik morgenochtend langs zou komen. Dat noem ik nou voorzienigheid!'

Vanaf zijn vaste plek in Vak D ziet hij hoe Gudmundsson met een droge knal voor 0-2 zorgt. 'Non de knetter!', roept hij. 'Misschien had ik toch een kaarsje op moeten steken.' Inderdaad, want in de 35ste minuut schiet Adam Maher de 0-3 binnen. Twee minuten later is het al 4-0 na een penalty door Altidore.

Wiedemeijer informeert vervolgens bij de spits. Staken of doorgaan? Doorgaan, vindt de Amerikaan, hoewel het een avond is die in het teken van respect staat. Overleg aan de zijkant. Weer een oproep van de speaker. Er hangt een zwarte wolk boven deze avond, nu al. Kuis kan het niet begrijpen. 'Dit gaat de club zo veel geld kosten. Stom, stom, stom.'

In zijn jeugd stond Kuis steevast op de staantribunes van het Oosterpark in Groningen, want hij komt uit Uithuizen. Maar sinds de bisschop hem naar Brabant riep, heeft hij zijn hart verpand aan FC Den Bosch.

Oerwoudgeluiden

Toen bij voormalig Den Bosch-trainer Theo Bos alvleesklierkanker werd geconstateerd, liet hij gebedskaarsjes voor hem maken. Er werden die avond 300 kaarsjes aangestoken. Tezamen vormden ze de naam van Theo Bos.

Zijn volgende plan is om in de Sint-Jan een beeld van een patroonheilige te plaatsen voor FC Den Bosch. Hij denkt aan Luigi Scrosoppi (1804-1884), die geldt als patroonheilige van het voetbal.

Eerst wacht hem ander werk, want de oerwoudgeluiden zijn een smet op de avond. Het is uiteindelijk 0-5 geworden, maar daar heeft niemand het nog over. Als kapelaan voelt hij zich geroepen iets te doen. 'Ik ken die jongens die dit op hun geweten hebben', zegt Kuis. 'Het is een stelletje hufters. Ik zal ze daar absoluut op aanspreken. Ik ben echt niet bang voor ze.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden