Schaamte en excuses in gemeenteraad Volendam

De gemeenteraad van Edam/Volendam neemt de verantwoordelijkheid voor de bestuurlijke fouten die tot de ramp in café De Hemel hebben geleid....

De gemeenteraad besprak donderdag het rapport van de commissie-Alders die de brand in café De Hemel onderzocht. Bij deze nieuwjaarsbrand kwamen dertien jongeren om en raakten meer dan 200 mensen gewond.

De woordvoerders van de meeste partijen zeiden zich te schamen voor de bestuurlijke cultuur die volgens Alders medeoorzaak is van de ramp. Ze hadden de oproep van waarnemend burgemeester J. Bulte ter harte genomen om 'in de spiegel te kijken' en hun eigen functioneren te beoordelen. De raadsleden boden de bevolking hun excuses aan.

Volendam 80 hield echter vol geen fouten te hebben gemaakt. 'Ik beschouw het als de weg van de minste weerstand om in de spiegel te kijken en te zeggen: ik schaam me', zei Veerman-Tol. Volgens haar voeren pers en sommige politieke partijen over de rug van slachtoffers en nabestaanden om een hetze tegen VD'80 om de eigen fouten toe te dekken.

PvdA-fractievoorzitter G. Groot-Van Engelen noemde de houding van VD'80 'stuitend'.

Burgemeester Bulte stelde dat het voor de slachtoffers en nabestaanden van belang is dat het gemeentebestuur royaal erkent dat zaken niet deugden. Naar aanleiding van het debat zag geen enkel raadslid zich genoodzaakt de zetel op te geven.

In april stapten burgemeester F. IJsselmuiden en CDA-wethouder W. Visscher op.

VVD-fractievoorzitter F. Karregat zei dat zijn partij wil werken aan een nieuwe toekomst, al is het onder voorwaarden. 'Wij willen dat alleen doen met fracties die in woord en daad afstand nemen van de oude situatie.'

Volgens het CDA past de lokale politiek slechts uiterste bescheidenheid. 'Het CDA maakte deel uit van het bestuur dat in de periode 1992 tot 1999 bewust geen uitvoeringsmaatregelen trof op het gebied van brandpreventie en brandveiligheid. Het CDA aanvaardt deze verantwoordelijkheid en onderschrijft de noodzaak voor een vernieuwde bestuurscultuur', aldus fractievoorzitter P. Veerman.

De raad sprak zich in meerderheid uit voor het ontwikkelen van deze nieuwe manier van besturen. De raad wil zich zakelijker opstellen en meer op hoofdlijnen besturen. De meeste raadsleden zeiden ook met het verleden te willen breken. Ze zegden tevens toe meer respect voor elkaars mening te tonen.

Burgmeester Bulte vroeg om geduld: 'Een andere bestuurscultuur vergt een andere manier van denken. Die is er niet van de ene op de andere dag.'

Als eerste stap stemde de raad in met uitbreiding van het ambtelijk apparaat. Bulte zei dat een professioneel bestuur professionele ondersteuning nodig heeft. Volgens hem was er met meer personeel meer aandacht geweest voor de inhoud van het rampenplan en de brandveiligheid in onder meer de horeca in Volendam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden