'Schaam je!': scholieren VS komen in opstand tegen het nalaten van wapenregulering in politiek

Amerikaanse scholieren hebben dit weekend opgeroepen tot een landelijke scholierenstaking en een mars in Washington als protest tegen het vuurwapengeweld. Zij vinden dat politici te lang hebben nagelaten het wapenbezit te reguleren.

Beeld afp

De woede was zaterdag hoor- en zichtbaar tijdens een demonstratie voor de rechtbank in Fort Lauderdale, een paar kilometer van de Marjory Stoneman Douglas High School waar woensdag zeventien doden vielen tijdens een schietpartij.

'Schaam je! Schaam je!', scandeerden duizenden scholieren, een boodschap bedoeld voor de Republikeinse politici die miljoenen dollars ontvangen van wapenlobbyclub NRA. 'Dit is geen kwestie van psychische problemen', riep de 17-jarige spreekster Emma Gonzalez met overslaande stem, gericht op president Donald Trump die had gezegd dat dat het grootste probleem is. 'Hij zou met een mes nooit zoveel scholieren pijn hebben kunnen doen!'

Emma GonzalezBeeld afp

Protest

Op 24 maart willen de scholieren van de school een 'Mars voor Onze Levens' in Washington organiseren om politici tot actie te dwingen. Ook in andere delen van het land staan scholieren op. Op 14 maart willen scholieren zeventien minuten uit protest de lessen onderbreken.

Een meisje in Connecticut heeft het initiatief genomen tot een schoolstaking op 20 april. Volgens haar plan moeten scholieren en leraren in het hele land om 10 uur de klassen verlaten, op de verjaardag van het bloedbad op de Columbine middelbare school in Littleton (Colorado) negentien jaar geleden. 'Ik vind het tijd om ons te verzetten, wij zijn degenen die de schietpartijen in onze klassen hebben', zei de 15-jarige Lane Murdock, die niet ver woont van de Sandy Hook basisschool waar vijf jaar geleden 26 kinderen en onderwijzers werden doodgeschoten.

Geen 'gedachten en gebeden' meer

De dynamiek is anders dan na andere schietpartijen de afgelopen jaren. De vrienden van de doden nemen geen genoegen meer met de 'gedachten en gebeden' van politici na de tragedie. Zij rouwen luidruchtiger: genoeg is genoeg, vinden zij. Met de hashtag #neveragain roeren zij zich op sociale media.

Zo'n honderd van de overlevende scholieren in Florida nemen dinsdag na de begrafenis van een van hun vrienden de bus naar hoofdstad Tallahassee om met politici te praten. De druk in de staat lijkt enig effect te sorteren: de Republikeinse senator Marco Rubio, ontvanger van forse NRA-donaties, zegt een Democratisch wetsvoorstel te steunen dat mensen hun vuurwapens kan ontnemen als zij een gevaar voor anderen vormen, zoals de schutter vorige week. Gouverneur Rick Scott zei vorige week dat 'alles op tafel' ligt.

De vrienden van de doden nemen geen genoegen meer met de 'gedachten en gebeden' van politici na de tragedie.Beeld afp

Jonge slachtoffers

Vuurwapenregulering is lastig in een staat als Florida, waar de NRA grote invloed en veel aanhangers heeft. Na het bloedbad in nachtclub Pulse in Orlando, twee jaar geleden, diende de Democratische staatssenator Linda Stewart een wetsvoorstel in om semi-automatische wapens te verbieden. Dat voorstel werd door de Republikeinse Kamervoorzitter niet eens op de agenda gezet, laat staan dat erover kon worden gestemd. Stewart denkt dat haar voorstel nu meer kans maakt, omdat de slachtoffers zo jong zijn. 'Dit is moeilijker te negeren', zei ze tegen lokale media.

Ook Ashley Kurth, een Republikeinse lerares op de getroffen school, pro-Trump en pro-wapens, vindt het tijd voor verandering. 'Nu ik dit heb meegemaakt, vind ik dat er iets moet gebeuren', zei ze tegen The Washington Post. 'Ik weet dat Trump zijn best doet, maar ik vind het een beetje ontmoedigend dat hij weer de aandacht vestigt op psychische problemen.'

Politiek

Toch worden de scholieren en hun medestanders door Amerikaanse wapenliefhebbers meteen in het kamp van de Democraten geplaatst. Op sociale media wordt hun verweten dat ze hun woede meteen politiek maken, nog voordat ze hun vrienden hebben begraven. Ze zouden marionetten zijn: de aangekondigde demonstraties zouden door de Democraten zijn georganiseerd, die zouden hebben gewacht op een gelegenheid als deze om meer wapenregulering door te drukken.

Juridisch is er ruimte voor regulering. Toen het Hooggerechtshof in 2008 oordeelde dat het Tweede Amendement van de Amerikaanse Grondwet individueel wapenbezit toestaat, schreef de (conservatieve) opperrechter Antonin Scalia in een toelichting dat daarop uitzonderingen mogelijk zijn. Automatische wapens zijn al verboden; een uitbreiding naar semi-automatische wapens is juridisch in theorie een kleine stap.

De schietpartij op een middelbare school in Florida past in de trend van grote schietpartijen van de afgelopen jaren. De Amerikaanse wapenwetgeving wordt eerder versoepeld dan aangescherpt. Want vuurwapens is vrijheid, en vrijheid, dat is Amerika.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden