Schaaktop in Bagdad was besluit van een man

Kirsan Iljoemzjinov, president van de Russische republiek Kalmukkië en van de wereldschaakbond FIDE, heeft een eenvoudige filosofie over het uitoefenen van macht: 'Het belangrijkste is dat je met harde hand regeert....

GERT LIGTERINK

Van onze schaakmedewerker

Gert Ligterink

AMSTERDAM

Het blijkt voor Iljoemzjinov weinig verschil te maken of hij regeert over Kalmukse schaapherders of over een mondiale organisatie die rekening dient te houden met de internationale politiek. Donderdag in Parijs maakte hij bekend dat hij de match om het FIDE-wereldkampioenschap heeft toegewezen aan Bagdad. De Iraakse president Saddam Hussein zal op 1 juni de tweekamp tussen Anatoli Karpov en Gata Kamsky officieel openen. In burgerkleding, zo heeft Saddam beloofd.

Volgens Iljoemzjinov had hij uit drie verschillende aanbiedingen de beste gekozen. Hij zei dat er ook belangstelling voor de tweekamp was in Moskou en Bakoe maar dat het aanbod van Bagdad nu eenmaal superieur was.

De Iraakse schaakbond stelt een prijzenpot van twee miljoen dollar in het vooruitzicht en belooft alle organisatiekosten voor zijn rekening te nemen. Op de retorische vraag of het beloofde prijzenfonds door de Iraakse regering wordt betaald, wilde Iljoemzjinov geen antwoord geven.

Iljoemzjinov vertelde enthousiast over een deal die de FIDE met Saddam Hussein heeft gesloten. Karpov en Kamsky hebben toegezegd een kwart van hun prijzengeld te zullen schenken aan Unicef, dat het geld zou dienen te besteden aan medische hulp voor Iraakse kinderen.

Op de persconferentie in Parijs werd uit Karpovs mond weinig anders vernomen dan warme instemming met de FIDE-plannen. Kamsky had zich ziek gemeld en liet zich vertegenwoordigen door zijn vader.

Rustam Kamsky vertelde dat zijn zoon bereid is overal op aarde te schaken, maar dat er nog wel eerst een paar problemen met de Amerikaanse autoriteiten moeten worden opgelost.

Vrijdag werd duidelijk hoe groot die problemen kunnen worden. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken riep de wereldschaakbond op terug te komen van de 'tamelijk vreemde beslissing' het wereldkampioenschap in Bagdad te houden.

De woordvoerder wees erop dat Kamsky geen gebruik zal kunnen maken van zijn Amerikaanse paspoort om Irak binnen te komen zonder toestemming vooraf van zijn ministerie.

Zie ook Denksport

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden