Schaakgenie Fischer wordt opgegraven voor DNA-test

Reykjavik Het stoffelijk overschot van schaakgrootheid Bobby Fischer zal worden opgegraven om te bepalen of hij de vader is van een 9-jarig Filipijns meisje....

Volgens de advocaat van het Filipijnse meisje en haar moeder, Thordur Bogason, moeten DNA-tests aantonen of Fischer de biologische vader is van het meisje. Als dat inderdaad het geval is dan heeft zij recht op tweederde van zijn nalatenschap.

De erfenis van Fischer wordt echter ook geclaimd door de weduwe van de grootmeester en twee Amerikaanse neven. Een andere gegadigde voor de nalatenschap is de IRS, de Amerikaanse belastingdienst. Volgens Washington had Fischer bij zijn overlijden een omvangrijke belastingschuld opgebouwd die nooit betaald is.

De oud-wereldkampioen schaken Bobby Fischer stierf in januari 2008. Op het moment van zijn overlijden bezat de schaakgrootmeester een villa in het centrum van Reykjavik ter waarde van zo’n twee miljoen dollar.

Het grillige schaakgenie Bobby Fischer werd wereldberoemd toen hij in 1972 in een wedstrijd met Boris Spasski de hegemonie van de Sovjet-Unie doorbrak en de wereldtitel in de wacht sleepte. Toen Fischer in 1975 weigerde zijn titel te verdedigen tegen de Sovjetschaker Anatoli Karpov werd hem de titel ontnomen.

In 1992, tijdens de oorlog in Joegoslavië, speelde Fischer in Servië een nieuwe wedstrijd tegen Spasski, zonder zich iets aan te trekken van de VN-boycot tegen dat land. De Amerikaanse overheid vaardigde daarop een internationaal arrestatiebevel tegen hem uit. In 2000 ontnam Washington Fischer bovendien het Amerikaanse staatsburgerschap. De grootmeester kreeg asiel in het schaakgekke IJsland. Een internetpoll riep Bobby Fischer in 2000 uit tot de beste schaker van de 20ste eeuw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden