Scepsis over kunstgras slinkt

Bij Heracles twijfelt niemand aan het succes van het UEFA-experiment met kunstgras. Maar spelers van bezoekende clubs hebben bedenkingen. 'Voor de zekerheid heb ik mijn benen ingesmeerd met vaseline.'..

Door Charles Bromet

Enquêteformulier invullen? Heeft de UEFA dat 'E verplicht gesteld? Nou, niets gezien hoor. Is misschien maar goed ook.' Met verbaasde gezichten kijken de twee spelers van MVV elkaar aan. Zij zijn er niet van op de hoogte dat alle voetballers, na een wedstrijd op het kunstgras van Heracles, schriftelijk hun mening móeten geven. De UEFA zal optreden tegen nalatigheid.

Vandaar ook de verbaasde reactie van Madelon Engels, marketing en prmanager van kunstgrasleverancier Ten Cate Thiolon dat in samenwerking met TNO ook nog een eigen, onafhankelijk onderzoek verricht. 'Hebben ze echt niets ingevuld? Nou, dat is niet de bedoeling.'

Heracles-voorzitter Jan Smit: 'De toezichthouder van de UEFA is hier ook nog niet geweest, wegens familieomstandigheden. Zo hebben wij ook nog niets gezien van het subsidiebedrag (204 duizend euro) van het project.' Maar Smit maakt zich nog geen zorgen. En dat formulier? Dat wil hij best even uit zijn auto halen.

Na de weinig verheffende wedstrijd van vrijdagavond (2-0 winst Heracles) hadden de spelers van MVV moeten oordelen over diverse aspecten van het kunstgrasveld in Almelo. De UEFA wil na twee jaar immers weten of het experiment, waaraan ook het Schotse Dunfermline, het Zweedse Örebrö, Torpedo Moskou en Austria Wien deelnemen, een vervolg moet krijgen. Die subsidie wordt niet voor niets verstrekt.

Maar de Europese voetbalbond zal het bijvoorbeeld moeten doen zonder de mening van MVV-aanvaller Tiziano Liobardi. Hij verliet het veld geblesseerd. 'Mijn enkels bleven vaak hangen in het veld, vooral bij afzetten en draaien. Daardoor ga je met een andere instelling spelen: je wilt niet geblesseerd raken.'

Met dat soort teksten moet je niet aankomen bij Heracles-voorzitter Smit. Eerdere thuiswedstrijden hebben hem inmiddels geleerd dat tegenstanders na een nederlaag cijfers geven 'die ik vroeger ook op mijn rapport kreeg. Maar toen AGOVV hier aan het begin van het seizoen met 4-2 won, wilden ze meteen de naam van onze leverancier weten. Zo kan het dus ook', lacht hij.

Verder wil Smit kwijt dat: 'Mensen die niet weten dat hier kunstgras ligt, niet eens het verschil zien.'

'Als we vier weken verder zijn, en vorst de eerste natuurgrasvelden onbespeelbaar maakt, hier een prachtige mat ligt.'

'Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat spelers dertig procent minder kans op blessures lopen op dit veld.'

'Danny Blind namens Ajax is wezen kijken en vertelde zeer geïnteresseerd te zijn.'

Ten slotte zegt Smit, met trots in zijn stem: 'Zelfs de sceptische Youri Mulder is enthousiast.' Alsof hij daarmee wil zeggen: dan móet het wel een héél goed veld zijn.

Anderhalve week geleden speelde Mulder in Almelo op verzoek van Ten Cate Thiolon een oefenwedstrijd tegen een team van lokale journalisten. Beide ploegen werden aangevuld met local heroes als André Paus, Erik ten Hag, Folkert Velten en, jawel, Fritz Korbach. Jan van Halst was verhinderd.

'Echt kunstgrasmannetje die Korbach, bewoog lekker fris en soepel', herinnert Mulder zich. 'Normaal gesproken verwacht je toch dat de plaggen in het rond vliegen als hij meedoet.' Ook het veld stemde Mulder tevreden: 'Na vijf minuten had ik er al drie inliggen. Prima veld, kan ik dus wel zeggen.'

Mulder is dus enthousiast? 'Dit is het beste kunstgrasveld waarop ik heb gespeeld. Maar er zijn ook veel nadelen. Bij het afzetten, wat je als spits veel doet, blijft je voet in kunstgras altijd recht staan. In gewoon gras staat je voet bij het afzetten een beetje schuin, waardoor er meer gewicht op het standbeen staat. Vergelijk het met startblokken bij atletiek.

'In gewoon gras zie je dan ook duidelijk afdrukken, na het afzetten. Omdat dat bij kunstgras niet gaat, wordt het lichaam nu belast, in plaats van het veld. Want die energie moet toch ergens heen. Kortom: dat is niet goed voor je gewrichten.'

En dan is er nog altijd de angst voor schaafwonden bij slidings. Liobardi: 'Toen wij onze warming-up deden, wist ik al dat ik me extra moest beschermen. Daarom heb ik mijn benen ingesmeerd met vaseline, want ik had geen zin om mezelf helemaal open te halen.'

De bekentenis van de MVV-aanvaller leidt tot vermaak bij Madelon Engels van Ten Cate Thiolon. 'Vaseline? Wat schattig zeg.'

'Onzinnig' noemt zij de angst van de speler voor schaafwonden. Zij hoort juist louter positieve geluiden. Zo doorstond Heracles de voorbereiding zonder blessures en zijn nu ook de spelers, die allemaal hun bedenkingen hadden, helemaal om.

Óók trainer Gert-Jan Verbeek. Dat laatste is opmerkelijk, want toen de regionale krant TC/Tubantia hem anderhalf jaar geleden vroeg naar zijn mening over de plannen voor kunstgras, was hij faliekant tegen en zei dat het ten koste zou gaan van de charme van het spel. Nadat duidelijk werd dat het UEFA-experiment zou plaatsvinden in Almelo, draaide hij om als een blad aan de boom.

Om is Mulder nog zeker niet. 'Drie jaar geleden vond ik het helemaal niets, nu ga ik er iets in mee. Maar tegen die mensen van Ten Cate heb ik gezegd: ga één keer naar Londen, bekijk het veld van Arsenal en dan stoppen jullie vanzelf over kunstgras. Een mooi hoofdveld hoort de trots te zijn van een club. Kunstgras is geboren uit een soort luiheid. Daarop hoor je te spelen in de winter, als alternatief.'

En wat betreft die oefenwedstrijd tussen sponsor en pers; die werd met 8-3 gewonnen door Ten Cate, met dank aan vier treffers van Mulder. De drie doelpunten van het perselftal werden alle gemaakt door de voormalige Heracles-clubheld Folkert Velten. Maar die scoort dan ook overal. Zelfs op kunstgras.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden