Scepsis in Italië over 'executies'

Italië houdt sinds gisterochtend vroeg de adem in, eendrachtig en eensgezind. In de nacht van woensdag op donderdag werd bekend dat op een website van dubieuze makelij het bericht was geplaatst dat de beide Italiaanse vrijwilligsters die in Irak ontvoerd werden, zouden zijn omgebracht....

Van onze correspondent Michaël Zeeman

In een sfeer van bedrukte ernst probeerde de Italiaanse regering gisteren het bericht te diskwalificeren. Zowel bij het ministerie van Buitenlandse Zaken als bij de kabinet van de minister-president regeerde een politiek van scepsis. 'Dit is ook een media-oorlog', lieten de woordvoerders weten. De Italiaanse inlichtingendienst, sedert de ontvoering van Simona Pari en Simona Toretta ruim twee weken geleden onophoudelijk in de weer met de zaak, beklemtoonde 'voorzichtigheid, prudentie en maximale aandacht' te betrachten maar overigens eveneens in het duister te tasten.

Het bericht van hun executie verscheen op de website openforum.ws, die geregistreerd staat op West-Samoa. Die site bevat een allegaartje van schreeuwerige mededelingen, met het karakter van een immens prikbord waarop iedere bezoeker iets kan afficheren. Later op de dag volgde er een bevestiging van het bericht op een al even onbetrouwbare site.

De Soennitische Raad van Ulema's in Baghdad had ondertussen verklaard er niks van te geloven en ook diplomaten en inlichtingendiensten ter plaatse kregen geen poot aan de grond. De belofte nog 's middags van de executie een video te vertonen, eveneens verschenen op een internet-site, werd niet ingelost.

Strict feitelijk bezien veranderen die mededelingen niets aan de al twee weken voortdurende toestand, al wordt in Italië iedereen er nerveus van. Vanaf hun verdwijning weet niemand waar de beide Simona's zijn en in wier handen zij zich bevinden. Tot tweemaal werd de Italiaanse regering geconfronteerd met een ultimatum. Beide keren is dat echter verlopen, al was het maar omdat niemand weet met wie er contact opgenomen moet worden. Ook het bezoek dat minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini direct na de ontvoering aan het Midden-Oosten bracht heeft daar geen verandering in gebracht.

Vanaf het begin van de ontvoeringszaak heeft de Italiaanse bevolking intensief met de vrouwen en hun familie meegeleefd. Het feit dat het hier om vrijwilligsters gaat, die voor een Italiaanse liefdadigheidsorganisatie in Irak aan het werk waren, en het feit dat het om tot de verbeelding sprekende jonge, idealistische vrouwen gaat, versterkt de verbijstering.

De berichten van de executie van twee in Irak ontvoerde Amerikanen eerder deze week en het appèl dat de eveneens ontvoerde Brit Ken Bigley op zijn ministerpresident deed staan hier daardoor in het centrum van de aandacht. De Italianen voelen zich haast persoonlijk bedreigd. President Carlo Azeglio Ciampi, op staatsbezoek in Noorwegen, laat zich van minuut tot minuut op de hoogte houden van de zaak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden