Scènes uit een strafdossier

Hoogtepunten uit het Holleeder-dossier, gebaseerd op (nog onbewezen) verklaringen van betrokkenen, zoals de gesprekken die Willem Endstra voerde met de recherche.

Door Menno van Dongen

1992: Holleeder en Cor van Hout lopen het Amsterdamse Marriot Hotel binnen. Ze vieren daar het einde van hun celstraf voor de ontvoering van Freddy Heineken. Een orkest speelt het reclamedeuntje ‘Heerlijk, helder, Heineken’. Organisator Rob Grifhorst heeft zijn zakenpartner Willem Endstra uitgenodigd. Beiden kijken glimlachend toe.

1995: Op een terras in Amsterdam praat vastgoedhandelaar Endstra urenlang met Willem Holleeder, die zegt dat hij zijn leven wil beteren. Het is het begin van een intense vriendschap.

1998: Holleeder belt aan bij de Amsterdamse vastgoedhandelaar Rolf Friedländer. Wanneer hij naar de deur komt, eisen de criminelen Sam Klepper en John Mieremet twee miljoen gulden. Ze zeggen dat Friedländers zoon Pel is verleid door een mooie jonge vrouw, die een relatie zou hebben met een Joegoslavische crimineel. Diens wraakzucht moet worden afgekocht.

2000-2003: Vastgoedhandelaar John Wijsmuller ontmoet zijn afperser, Holleeder, in een park. Hij zegt dat hij niet meer kan betalen. Endstra, die heeft aangeboden te bemiddelen, kijkt toe terwijl Holleeder zegt: ‘Ik schiet je kapot’. Wijsmuller klampt zich vast aan het been van Holleeder en smeekt huilend om zijn leven.

2001: Mieremet loopt met een pistool in zijn hand het kantoor van Endstra in. De crimineel eist ruim twintig miljoen euro terug die voor hem door Endstra zijn witgewassen in vastgoed. Endstra blijft kalm: ‘Johnny, ik ga het voor je regelen’.

Endstra en Holleeder zitten te praten op een bankje voor Endstra’s kantoor, aan de Apollolaan. Een passerende fotograaf herkent de vastgoedhandelaar en maakt een kiekje.

2002: John Mieremet verlaat het advocatenkantoor van Evert Hingst, aan de Keizersgracht. Hij wordt voor de deur neergeschoten maar is niet dodelijk gewond.

Willem Endstra hoort dat hij de rechtszaak heeft verloren tegen het tijdschrift Quote, over de publicatie van de foto van hem en Holleeder. Hij denkt: ‘nu dit weer’. Kort hiervoor noemde Mieremet hem in De Telegraaf ‘de bank van de onderwereld’. Holleeder zou Endstra ‘bewaken’ en opdracht hebben gegeven voor de aanslag op Mieremet.

Endstra betreedt het kantoor van zijn advocaat Bram Moszkowicz, die niet aanwezig is. Tot zijn verrassing verschijnt Holleeder, die hem bedreigt en geld eist. Diens handlanger ‘Paja’ duwt een mitrailleur in zijn buik.

2003: Op de achterbank van een rijdende auto praat Endstra met medewerkers van de Criminele Inlichtingeneenheid van de Amsterdamse politie. Hij vertelt dat hij en anderen worden afgeperst door Holleeder. Aangifte doet hij niet, omdat hij bang is dat zijn verklaring uitlekt. ‘Dan schieten ze me dood.’

2004: Endstra loopt zijn kantoor uit, samen met een zakenrelatie. Een paar honderd meter verderop schiet een man hem neer. Endstra krijgt een genadeschot. Adviseur Bram Zeegers en Endstra’s broer Haico rennen naar buiten, buigen zich over het lichaam van de vastgoedhandelaar en zien dat hij stervende is.

Vastgoedhandelaar annex crimineel Kees Houtman wordt door twee vroegere vrienden bedreigd aan de deur van zijn Amsterdamse villa. De mannen zeggen dat hun opdrachtgever Holleeder boos is, omdat Houtman een woning wilde kopen die van Endstra was. Ze eisen geld.

2005: Houtman wordt door twee mannen beschoten voor zijn woning. Hij wordt geraakt, begint te schelden en schiet een paar keer terug. Het lukt hem nog zijn villa binnen te strompelen, waar hij overlijdt in de gang.

2006: Holleeder wordt in zijn gepantserde Mercedes klemgereden door de politie en gearresteerd.

Thomas van der Bijl, getuige tegen Holleeder, staat zijn café te stofzuigen. Plotseling stapt een man binnen die hem neerschiet en wegrent. Naast Van der Bijls lichaam blijft de stofzuiger aanstaan.

2007: Bram Moszkowicz vertelt op een persconferentie dat hij zich terugtrekt als advocaat van Holleeder. Hij ziet een complot in de kritiek op zijn ‘dubbelrol’ als voormalig advocaat van Endstra.

Bram Zeegers, oud-advocaat en vertrouweling van Endstra, neemt contact op met het Openbaar Ministerie. Hij overwint zijn angst en geeft toestemming zijn eerder afgelegde, nog geheime verklaringen over afpersing in het strafdossier te stoppen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden