Scandinavisch onderonsje op Handbaldagen

Echte Europese topploegen uit Duitsland en Spanje zullen nooit door de organisatie van de jaarlijkse Limburgse Handbaldagen aangetrokken kunnen worden....

Van een handbalmedewerker

SITTARD

De finale werd uiteindelijk een Scandinavisch onderonsje tussen Sävehof Partille uit Zweden en het Noorse Viking Stavanger. Een finale die vooraf gewenst werd door de organisatie. Verder had men gehoopt dat een van de drie organiserende verenigingen Horn/Sittardia, Hirschmann/V & L of Inrada/Blauw Wit een woordje zou meespreken.

De organisatie en het publiek werden op hun wenken verdiend. Het Geleense V & L stuntte op een knappe manier. De ploeg versloeg in de voorronde de latere winnaar Viking Stavanger. Bijna kon men zorgen voor een echte sensatie door de Zweedse opponent te verslaan.

Diep in de eerste helft had de Limburgse ploeg nog een 11-6 voorsprong, maar het Zweedse tempo kon in de tweede helft niet meer worden bijgebeend. De Nederlanders kwamen kracht te kort.

In de strijd om de derde plaats laadde de ploeg van coach Pim Rietbroek nog eenmaal de accu op. Onder aanvoering van routinier Wil Jacobs werd het Franse Duinkerken in een vrij hard duel verslagen. Met spelers als Sanders, Schmetz, Eussen en de Finse international Sundelin kan de huidige nummer drie in de competitie met vertrouwen de rest van de competitie tegemoet zien. Spelend zoals de ploeg op dit toernooi liet zien behoort men zeker tot de kanshebber voor de landstitel.

De finale liet duidelijk het hoge niveau van de beide ploegen zien. Gestart als lichte favoriet kon de Zweedse ploeg uit Partille geen afstand nemen van Stavanger. Na een gelijkopgaand duel wisten de Noren langzaam weg te geraken om met uitstekende combinaties uiteindelijk te eindigen op 25-20. Hiermee had men toch een verdiende winnaar. Dat het toernooi aanslaat bij de deelnemers getuigt de uitspraak van de winnende coach Blombäck: 'Ik zou graag weer willen terugkomen op dit toernooi. Ik weet dat de organisatie niet een ploeg voor de tweede maal uitnodigt, maar dit kan men voor mij veranderen.' Of deze wens vervuld wordt, is niet zeker. Wel is zeker dat er een negende uitgave zal komen van dit handbalspektakel.

SITTARD: Limburgse handbaldagen, mannen, finale: Sävehof Partille (Zwe) - Viking Stavanger (Noo) 20-25 (11-15); om derde plaats: V & L (Ned) - US Dunkerque (Fr) 24-21 (11-11); om vijfde plaats: Villeneuve Lille (Fr) - Sittardia (Ned) 26-21 (12-9); om zevende plaats: Bumarny Zubri (Tsj) -Blauw Wit (Ned) 30-28 na verlenging (23-23, 12-8); eindstand: 1. Stavanger, 2. Sävehof, 3. V & L, 4. Dunkerque, 5. Villeneuve, 6. Sittardia, 7. Gumarny, 8. Blauw Wit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden