Scandinavierslaat Italianen

De door Italiooraf gevreesde uitslag kwam gisteravond inderdaad op het bord bij Denemarken-Zweden, maar het pact van Bessa kwam pas in de 89ste minuut tot stand....

Bij een 2-1 nederlaag zou Zweden door de Italiaanse zege op Bulgarije de klos zijn geweest. Met de moed der wanhoop rukte de Zweedse invaller Wilhelmsson op naar de achterlijn, maar zijn voorzet leek een simpele prooi voor Ssen. Tot opluchting van heel Zweden liet de keeper van Aston Villa de bal los, waarna middenvelder Jonson zijn ploeg via de achterdeur liet ontsnappen: 2-2.

Het was na de remise met Italie tweede keer dat de Zweden in de slotfase aan een dreigende nederlaag ontsnapten. Nu ze groep C zelfs als winnaar afsluiten, kende hun geluk geen grenzen. Met diverse 'buikschuivers' bedankten de spelers de Zweedse fans. Ajacied Ibrahimovic gooide zijn shirt zijn schoenen in het publiek om te onderstrepen dat de uitkomst van de Scandinavische broederstrijd geen afgesproken werk was geweest.

Een remise met vier treffers kun je niet vooraf regisseren, benadrukten de Deense bondscoach Morten Olsen en zijn Zweede collega Lars Lagerb. Daar leek het ook niet naar tijdens het bizarre gevecht in Porto, waar de regen met bakken uit de lucht kwam. Toch zullen de beelden van de slotminuten de Italianen een bittere nasmaak bezorgen.

Met driftige handgebaren verzocht de Zweed Ljungberg zijn doelman Isaksson om het rustig aan te doen. Plichtmatig werd de bal nog even rondgespeeld tot de Duitse arbiter Merk het voor Italiijnlijke tafereel bedigde. Gemengde gevoelens kunnen de Azzurri slechts overhouden aan de fase, waarin Denemarken bij een 2-1 voorsprong verzuimde door te drukken. Invaller Rommedahl zag zijn schot gekeerd door Isaksson, Sand schoot wel erg hoog over.

Zo werd de confrontatie tussen Denemarken en Zweden overschaduwd door de gedachte dat voor altijd een bedenkelijk geurtje blijft kleven aan de in Scandinavioor iedereen acceptabele uitslag. Het leek anders te lopen, toen de Deen Tomasson zijn ploeg na rust voor de tweede keer op voorsprong bracht.

Met 31 goals in 63 interlands heeft de 27-jarige schaduwspits een akelig hoog gemiddelde in Deense dienst. In de 28ste minuut leverde Tomasson na een combinatie met spits Sand een kunstwerk af. Vanuit zijn ooghoek zag Tomasson dat Isaksson iets te ver voor zijn doel stond, waarna hij de Zweedse keeper met een fluwelen lob passeerde: 1-0.

Na rust profiteerde Tomasson in de rebound van een corner en stelde hij het Zweedse aanvalsduo aanvankelijk in zijn schaduw. In het eerste bedrijf waren Larsson en Ibrahimovic alleen in beeld, toen de Deense doelman Ssen hun schoten moeizaam pareerde. Maar de tweede helft was nog geen minuut oud of Larsson onderstreepte, waarom hij volgend seizoen na zeven jaar Celtic vrijwel zeker bij Barcelona speelt.

Even was Larsson aan de aandacht van de Deense verdediging ontsnapt en gretig ging de 32-jarige aanvaller bij keeper Ssen over de knie. Op advies van zijn assistent kende de Duitse arbiter Merk de Zweden een strafschop toe. In het duel met Bulgarije gunde Larsson de eer nog aan zijn tien jaar jongere compaan Ibrahimovic. Gisteravond deed hij het zelf: 1-1.

Het was voor Denemarken niet genoeg geweest, zoals Zweden zich geen 2-1 nederlaag kon permitteren. En dus moest het 2-2 worden, al valt dat nooit te bewijzen. De curieuze apotheose zorgde niet alleen bij de Zweedse achterban voor grote opwinding. Maar Italionniste uiteindelijk ook zichzelf door slechts helft tegen Zweden zijn ware gezicht te laten zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden