Scam City Amsterdam deels in scène gezet

Televisiezender National Geographic geeft toe dat een aflevering van Scam City over Amsterdam geen waarheidsgetrouw beeld heeft gegeven van de hoofdstad.

Beeld National Geographic

'Veel van de in de uitzending als werkelijk gepresenteerde voorvallen zijn, weliswaar na uitgebreide research door de productiemaatschappij, in scène gezet', liet de tv-zender vrijdag weten. 'Wij hadden dat aan de kijker duidelijk moeten maken.'

In de uitzending van Scam City op 2 januari dit jaar wordt Amsterdam neergezet als een stad waar toeristen gemakkelijk slachtoffer worden van zakkenrollers of zwervers. Na onderzoek door de Amsterdamse politie bleek dat de tv-zender hier mensen voor gebruikte die acteerden en daar ook voor werden betaald. Burgemeester Eberhard van der Laan zei dat de stad 'beledigd' was door de bewuste aflevering. 'Dit lijkt op scamtelevisie. Het programma is afschrikwekkend voor Amsterdam.'

Rectificatie
Van der Laan eiste een rectificatie en wilde de zaak desnoods tot aan de rechter aanvechten. Na de klacht van de hoofdstad besloot National Geographic geen herhalingen van het programma meer uit te zenden. 'Het is nooit onze bedoeling geweest de gemeente Amsterdam te beschadigen en wij betreuren de gang van zaken,' zegt de tv-zender in een verklaring, die tot stand is gekomen na overleg met Van der Laan.

In de betreffende aflevering noemde presentator Connor Woodman Amsterdam 'één van de meest duistere plekken waar ik ben geweest'. Hij ontkende via Twitter dat er acteurs zijn ingezet. Woodman heeft nog niet gereageerd op de uitkomsten van het onderzoek. Volgens National Geographic hadden de producenten van Scam City verteld dat er geen acteurs zijn ingezet, maar alleen dat sommige van de criminelen gecompenseerd zijn voor de uitzending.

Zakkenrollers
'Internationaal is Amsterdam een veilige stad. Barcelona, Parijs en Rome hebben veel hogere cijfers als het gaat om zakkenrollerij', zei politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg. De zakkenrollerij in Amsterdam is echter de afgelopen jaren wel explosief is gestegen. Vorig jaar waren ruim 11.000 mensen het slachtoffer van zakkenrollers. In 2012 waren dat er iets meer dan 9000. Aalbersberg wijt de enorme toename vooral aan de mobiele telefoon. Zakkenrollers hebben het in 55 procent van de gevallen gemunt op de smartphone.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden