Media-analyse

SBS weer op koers, al kost het bloed, zweet en tranen

SBS 6 gaat weer doen waar het goed in was; de zender van het volk zijn. Murw geslagen door de aanhoudend slechte kijkcijfers van de laatste jaren, zet het met het aanbod voor 2013 weer in op programma's voor 'de gewone Nederlander'. Was SBS tot nu toe een onherkenbaar allegaartje; het profiel van De Volkszender van Nederland lijkt weer voor het grijpen.

SBS 6 terug met Sterren dansen op het ijs, vorige seizoenen goed voor anderhalf miljoen kijkers per week. Het nieuwste seizoen begint voortaan om 19:00 uur om zo families te bedienen, maar ook het publiek weg te houden bij RTL 4 en Nederland 1. Beeld ANP

De commerciële zendergroep waar SBS 6 onderdeel van is, heeft het al jaren bijzonder moeilijk in het kijkcijfergeweld van vooral Nederland 1 en RTL 4. Gisteren presenteerde het tijdens de Winterpresentatie 2013 opnieuw veel nieuw aanbod dat voor 'de ommekeer' moet zorgen, onder het door directeur Georgette Schlick uitgesproken motto 'we zijn er voor iedereen en staan dichtbij de mensen'. Beelden van molens, haring happende en schaatsende medelanders op de achtergrond; het is duidelijk, SBS wil het volk terug.

Sterren Springen
Afgelopen najaar wisten Net 5, SBS 6 en Veronica nog maar amper een vuist te bieden tegen programma's als The Voice, Spoorloos en Boer Zoekt Vrouw. Toch waren er een paar successen voor de nieuwe eigenaren Sanoma en Talpa, die met een compleet nieuw managementsteam - onder leiding van oud-RTL5-zenderbaas Remko van Westerloo - de lamgeslagen zenders weer moesten oplappen. Zo waren er de dramaserie Dr. Tinus en het showspektakel Sterren Springen die SBS 6 weer enigszins op de kaart zetten, terwijl Net 5 met Achter Gesloten Deuren en Dokters in de vooravond het nieuwe genre 'scripted reality' succesvol introduceerde. Het was bij lange na niet genoeg om de concurrentie ook maar even te laten sidderen, maar de eerste heipalen zijn geslagen - genoemde successen keren in het najaar van 2013 terug.

Desondanks was er niet echt één lijn te ontwaren in de talloze nieuwe programma's die er sinds september werden gelanceerd. Villa Morero, Menu van Oranje, Van je Vrienden moet je het Hebben, allemaal geflopt, met als gevolg dat ook de vaste SBS-waarden Hart van Nederland en in mindere mate Shownieuws veel kijkers verloren. Erland Galjaard, programmabaas van de RTL-zenders, liet weten de zender nog altijd een duidelijke strategie ofwel een helder profiel ontbeert, iets waar ze bij RTL naar eigen zeggen zo goed in zijn.

Maar met het ontbreken van The Voice en Ik Hou van Holland in de programmaschema's van begin 2013 kan het voor RTL 4 nog wel eens een wat tegenvallend seizoen gaan worden. Niet in de laatste plaats dankzij de toch slimme mix aan programma's waar SBS mee komt. Noem het meer van hetzelfde, of alles behalve vernieuwend; een groot deel van het Nederlandse volk zit daar uiteindelijk toch op te wachten.

 
We zijn er voor iedereen en staan dichtbij de mensen
Georgette Schlick
Beeld ANP

Nieuwe volksheld
Neem Bloed, Zweet en Tranen op de vrijdagavonden. Met de kinderen Hazes, Danny de Munk en Gerard Joling in de jury en Jeroen van de Boom als centrale presentator moet deze zoektocht naar een nieuwe zingende volksheld toch veel TROS- en RTL4-kijkers aanspreken. De concurrentie met The X Factor bij RTL zal het zeker aankunnen. En op zaterdagavonden, die andere belangrijke televisieavond voor families - en dus adverteerders - is er de terugkeer van Sterren Dansen op het IJs. Nog meer Joling dus, maar dat is toch de volkscharmeur waar SBS het van moet hebben.

Uitzonderlijk dit keer is het tijdstip van uitzenden: 19:00 uur. Programmadirecteur Remko van Westerloo spreekt van 'een agressieve strategie'. 'Het is uitzonderlijk, in Nederland is dit niet eerder geprobeerd met dergelijk amusement. Ouders kunnen er zo samen met hun kinderen naar kijken.' Het legt volgens Van Westerloo ook een basis voor de rest van de avond. Na de dansende sterren volgt De Grote Vakantieshow met Marc Klein Essink.

Nog meer slims: Rob Geus duikt in Drekwerk in de wereld van 'de meest vieze beroepen', en ook nieuw is Gestalkt! met Alberto Stegeman. Op stapel staat verder 'Opgelicht in het buitenland' met Kees van der Spek, voormalig eindredacteur van Peter R. de Vries, als presentator - de krullenbol die regelmatig samen met De Vries optrok tijdens de buitenlandse missies van het gestopte misdaadprogramma van De Vries. In Kleine Baby's, Grote Zorgen wordt de geboorteafdeling van het Sophia Kinderziekenhuis gevolgd en in de lichte dramaserie Danni Lewinski is een nieuwe Dr.Tinus-achtige reeks voor de woensdagavonden gevonden. Voeg daarbij de terugkeer van de topfilms op maandagavonden en de Popstars-variant The Next Poptalent en het beeld is compleet.

Het is Joling, Hazes, schaatsen, het leven; het is SBS 6.

Gerard Joling Beeld ANP

Rol van Veronica
Ondertussen wordt er bij de jongerenzender van SBS, Veronica, vanaf 2013 volledig ingezet op series en films. Na diverse pogingen om jongeren aan te spreken met eigen Nederlands product, kiest het nu voor een simpeler koers. Het geld dat wordt bespaard wordt ingezet om als Veronica meer aanwezig te zijn bij jongerenfestivals. Als organisator of als mediapartner. Leuk voor adverteerders die zich nog willen binden aan het merk, maar als onderscheidende tv-zender lijkt de rol van Veronica uitgespeeld.

De trend: scripted reality
Bij Net 5 gaat een groot deel van het budget op aan de nagespeelde waargebeurde levensdrama's in Dokters en Achter Gesloten Deuren. In de vooravond al gauw goed voor 400.000 kijkers, waarmee het genre dat in Duitsland zo populair is, nu ook in Nederland voet aan de grond heeft gekregen. Knap om op een betrekkelijk kleine zender weer veel volk te trekken in de vooravond; de vooravond die al zo vastgebakken zit bij veel kijkers. In het nieuwe jaar komt er een variant bij: Betrapt! waarin overspel centraal staat. 'Eén op de drie Nederlanders is overspelig', ronkte de voice-over tijdens de winterpresentatie. Het opgewonden geroezemoes in de zaal belooft een nieuw scripted reality-succesje voor het 'vrouwelijke' Net 5.

Risico's
Het risico dat de hand hier wat wordt overspeeld is aanwezig, aangezien ook SBS 6 aan de haal gaat met het genre. Met Beschuldigd! kopieert het het succes van de kleine zusterzender in de vooravond. En dan zijn er nog twee andere kopieën bij zowel SBS als Net 5 die beide vallen in de categorie 'doe het nou niet'. Eén is De Speld in de Hooiberg, waarbij een vrijgezelle boer op Texel op zoek gaat naar een partner 'die de oversteek wil wagen'. Twee is Sabotage op Net 5, waarbij tien bekende Nederlanders in het buitenland opdrachten moeten uitvoeren, waarbij er één saboteur is...

Het zijn smetjes op een verder heldere programmakeuze van de tot nu toe voortmodderende SBS-zendergroep. Waarbij vooral SBS 6 eindelijk weer een juiste, herkenbare koers gaat varen. Of zoals de man in windjack gisteren in een gelikt promofilmpje in plat-provinciaals verwoordde: 'As je de hele dag heb gewerkt, dan kijken wij graag naar SBS 6, met de beentjes op de bank.'

Thijs van Soest, mediaverslaggever van Volkskrant.nl

Dokters, het verrassende succesnummer van Net 5 Beeld Net 5
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden