Analyse

SBS 6 klimt langzaam uit dal, maar het succes is fragiel

De Nederlandse televisiekijker is de 6 op zijn afstandsbediening nog niet helemaal uit het oog verloren. Dat blijkt wel uit kijkcijfersuccessen als Dr. Tinus en Sterren Springen van de in onmin geraakte familiezender. Maar het herstel verloopt moeizaam. De nieuwe dagelijkse quizzen en het ambitieuze Villa Morero slaan niet aan.

Thom Hoffman als Dokter Tinus, één van de nieuwe successen van SBS 6. Beeld SBS

De eerste twee weken van het nieuwe televisieseizoen zitten erop en voorzichtig kan er een balans worden opgemaakt. Mediawatchers waren vooral benieuwd naar wat SBS 6 zou gaan doen, anderhalf jaar nadat het met Sanoma en Talpa nieuwe eigenaren kreeg. In de tussentijd werd om geduld gevraagd; nieuwe programma's bleven maar floppen op de ooit zo populaire thuisbasis van Gerard Joling en consorten. Dit najaar moest het dan gaan gebeuren, al werd dit niet al te hoog van de toren geblazen door de nieuwe zenderbazen Georgette Schlick (ex-Talpa) en Remco van Westerloo (ex-RTL, ex-Talpa).

Hype
En al meteen bij de aftrap van het nieuwe seizoen was de opsteker daar. Sterren Springen op Zaterdag blijkt de concurrentie op de zaterdagavond ruimschoots te verslaan, families kiezen massaal voor de fratsen van min of meer bekende Nederlanders in het zwembad. En wat je er ook verder van vindt, de show is een hype. Van de grachtengordel tot Henk en Ingrid, iedereen heeft er wel een stukje van gezien al dan niet op feesten en partijen geschaterd om de bloedende lip van de onfortuinlijke deelneemster Patty Brard. De kijkcijfers zijn navenant, weken achter elkaar zo'n anderhalf miljoen kijkers.

Vakantie
Op zondagen blijft SBS6 het goed doen met een vertrouwde titel, Red Mijn Vakantie. Helemaal inspelend op het onderbuikgevoel van de doelgroep zo vlak na de zomervakantie; wekelijks schakelen 1,2 miljoen mensen in. En dan is er het gloednieuwe Dokter Tinus, elke woensdag. De dramaserie met Thom Hoffman in de hoofdrol was een grote gok van SBS - want duur - maar pakt vooralsnog verrassend goed uit. Gemiddeld 1,2 miljoen mensen zitten er wekelijks klaar voor. Dokter Tinus mag een echte kijkcijferhit worden genoemd.

Martin Morero
Tot zover het goede nieuws. Want dat het moeilijk zou gaan worden, was bekend. Maar dat er na twee weken al reeds wordt ingegrepen op de maandagavond, is wel heel erg snel. De nieuwe titels Villa Morero (waarin Gooische Vrouwen-typetje Martin Morero bekende Nederlanders in zijn villa interviewt) en Wie Trouwt mijn zoon? (Oude RTL4-titel) werden van tijdstip verwisseld, in de hoop meer kijkers te trekken. Beide shows scoorden de eerste twee weken zo rond de half miljoen, maar vooral de magere score van Talpa-productie Villa Morero, waar veel van werd verwacht, viel tegen. Een noodgreep moest redding bieden, maar die viel gisteren niet goed uit. Villa Morero trok opnieuw een half miljoen, maar voor Wie Trouwt mijn Zoon zijn de druiven zuur, deze Eyeworks-productie zag zijn kijkersaantal - dat juist in de lift zat - instorten tegenover de hevige concurrentie van Radar op Nederland 1 (1,5 miljoen kijkers).

Hoofdbrekens
Het zal vanmorgen voor hoofdbrekens hebben gezorgd op het SBS-hoofdkantoor, ondanks de eerder genoemde successen. Want Sterren Springen is na komende zaterdag alweer afgelopen en een nieuwe zaterdagavondhit is er nog niet. De nieuwe quizjes in de vooravond, The Price is Right met Eddy Zoey en De Gemene Deler met Beau van Erven Dorens, slaan ook nog niet bepaald aan. Gefluisterd wordt dat het na de huidige reeks alweer gedaan is met Beau's nieuwe poging tot succes, en dat er gezocht wordt naar een vervangend programma om 20:00 uur.

Toch moet gezegd dat SBS weer langzaam aan het opkrabbelen is. Er wordt geïnvesteerd in vernieuwing, juist ook in het multimediaal verspreiden van het aanbod. Digitaal is er inmiddels al veel meer te doen, zo kunnen er nieuwe programma's gratis eerder al online worden bekeken - dus daags voor de uitzending op tv. Een unicum, want door de overige Nederlandse tv-zenders worden met name Uitzending Gemist-achtige sites gemaakt. Ook is er met SBS6+ een standaard tweede scherm gecreëerd.

'Diving Diva' Patty Brard Beeld anp

Paradepaardje achter de hand
De kijker is ondertussen de zender zelf ook nog niet vergeten en schakelt in als het aanbod hem zint. De eerste voorzichtige stappen naar herstel zijn gezet, met het compleet te vernieuwen Shownieuws nog achter de hand. Naar verluidt brengt mede-eigenaar John de Mol (Talpa) vele dagen door op de Shownieuwsredactie om geen enkel risico te nemen. Shownieuws 2.0 moet met Jim Bakkum, Bridget en Beau aan het roer koste wat kost het nieuwe paradepaardje worden en de ervaring van De Mol kan daarbij uiteraard prima worden gebruikt. Een exacte datum voor de herlancering van dit entertainmentprogramma is er nog niet; pas als alles perfect is, gaan ze op zender, liet een woordvoerder eerder deze zomer weten.

Ondertussen kan SBS6 nog altijd rekenen op twee boegbeelden die al sinds de start van de zender in 1995 te zien zijn en beiden nog altijd prima marktaandelen van zo'n 15 procent of meer behalen: Hart van Nederland én Piets Weerbericht. Zo blijkt die dekselse Paulusma een vertrouwd baken voor een zender in woelige tijden.

Bekijk nog even de iconische beelden van Sterren Springen met een hoofdrol voor Patty Brard:

Beau van Erven Dorens moet van Shownieuws weer een echte concurrent van RTL Boulevard maken. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden