Save Dudek alleen met nachtkijker te zien

De mist legde een ondoordrinbare deken over het Abe Lenstra-stadion en de spelers van Heerenveen en Feyenoord verplaatsten zich al tijdens de warming up als onherkenbare schimmen over het veld....

Van onze verslaggever Poul Annema

Staande op de middenstip ontdekte de fluitist in het grijs van de februariavond beide doelen en dat was voor hem het enige criterium dat telde om de wedstrijd te laten beginnen. Dat de toeschouwers zich toen al in de verlaten kerkers van een afgelegen kasteel waanden, waar ze alleen met scherpturende ogen zicht op het gras kregen, telde nauwelijks mee in de beslissing van de scheidsrechter.

'Ik was een uur voor de wedstrijd al op het veld geweest en heb toen ook op de tribune gestaan en ik kon alles goed genoeg zien om de wedstrijd te laten beginnen', zei na afloop scheidsrechter Bossen, die een kwartier voor het begin van het duel nog eens zijn zicht en de dikte van de mist taxeerde om vervolgens te volharden in zijn overtuiging dat er gewoon gevoetbald kon worden.

Vijfentwintig minuten later staakte Bossen de wazige voorstelling, die volgens de overlevering van spelers voor beide ploegen nog één doelrijke kans opleverde. Mensen die er heel dichtbij hadden gestaan wisten ook te vertellen dat Feyenoord-doelman Dudek nog een fantastische redding verrichtte op een kopbal van Allbäck. Op de tribunes moeten alleen de toeschouwers in het van een nachtkijker hebben gezien wat zich werkelijk op het veld heeft afgespeeld.

Terwijl SBS6 de rechtstreekse tv-uitzending al had beëindigd omdat de kijkers thuis al een kwartier in de veronderstelling verkeerden dat ze naar het testbeeld keken, alarmeerden de grensrechters de leidsman dat ze de overkant van het veld niet meer konden zien.

Op het moment dat de Feyenoord-fans zich in beweging zetten voor een traditionele rondedans op de tribunes blies Bossen af. Aanvankelijk met de bedoeling om een adempauze van een halfuur in te lassen, maar na een snel overleg met directeur Kesler van het betaald voetbal, competitieleider Van Rhee en de veiligheids officials in Heerenveen werd besloten het duel tot nader orde uit te stellen.

'Als de scheidsrechter naar de normen heeft gehandeld dan moeten we ons vanavond maar eens afvragen of de normen nog wel deugen', zei voorzitter Van der Velde van Heerenveen na afloop. 'We spelen in de eerste plaats betaald voetbal voor de toeschouwers en als de toeschouwers niets te zien krijgen moeten we er niet aan beginnen.

Directeur Kesler bestreed dat Bossen te star was opgetreden. 'Onze scheidsrechters zijn flexibel genoeg om bij hun beslissing de belangen van het publiek mee te wegen. Maar Bossen had net als ik de hoop dat het tijdens wedstrijd beter zou worden. Het tegendeel was het geval.'

Op dat moment had Feyenoord-trainer Van Marwijk al langdurig langs de lijn lopen ijsberen. Met zijn door blessures geteisterd elftal komt hij nog graag een keer terug naar een helder Heerenveen. Vandaag beslist competitieleider Van Rhee in overleg met advies van veiligheidsofficials wanneer dat het geval zal zijn. 'Als het maar voor 11 april is', zei Van Rhee, 'dan staan de halve finales van het Bekertoernooi op het programma'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden