Sauwer, Pols en Echenoz

En dan hier nog een jeugdthriller van Harlan Coben, veertig jaar beroepservaringen in de psychiatrie, liefde in tijden van oorlog en andere net verschenen titels.

Na het boek over haar vader, de kunstschilder Bernard Nusselder, brengt Monika Sauwer het leven van beide ouders in kaart, in de woelige periode die aan haar geboorte voorafging. De titel lijkt een verwijzing naar een roman van K. Schippers, Een liefde in 1947. Sauwers verhaal speelt in het laatste oorlogsjaar. Een liefde in 1945 (Avanti; € 18,50) is een documentaire roman, waarvoor ze gebruik maakte van de correspondentie tussen haar ouders, hier Wies en Simon geheten.

null Beeld null

In 1971 schreef psychiater Jan Foudraine Wie is van hout, over de kwalijke kanten van de psychiatriepraktijk in die tijd; het boek werd een bestseller. Vier decennia later kwam neurobioloog Dick Swaab met Wij zijn ons brein, dat eveneens een bestseller werd. Twee totaal tegengestelde boeken over hetzelfde vakgebied, schrijft psychiater Jan Pols in het deze week verschenen Veertig jaar psychiatrie. Een dynamisch doolhof (De Tijdstroom, € 25,-): wat zegt dat?

null Beeld null

De indruk die de publicatie van de novelle 14 (De Geus; €14,90) van Jean Echenoz wekt, dat zijn verhaal over een verliefdheid voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog een beetje te laat komt, na alle herdenkingen vorig jaar, is hem zelf in elk geval niet te verwijten. Het boekje is uit 2012, de vertaling van Martin de Haan verschijnt echter nu .

null Beeld null

Er staat een vrouw voor de deur, ziet Frank Bascombe als hij met de auto thuiskomt, met een felrode kerstmantel aan en een kerstgroene gebreide baret op. Ze stelt zich voor als Charlotte Pines. 'Mevrouw Pines was van gemiddelde lengte, maar fors, met een glanzend, lief poppengezicht en een huid van zo'n luisterrijke mengeling bruin, zwart en kanstanjerood dat elke man of vrouw zou willen dat hij of zij op zijn minst een deel van elke dag kleurling was', schrijft Richard Ford in Het had erger gekund (De Bezige Bij; € 19,99), de vertaling door Frans van der Wiel van de vier novellen uit Let Me Be Frank With You (2014).

null Beeld null

De jeugdthriller Gevonden (Boekerij; € 15,-, vertaling Gert van Santen) draagt Harlan Coben, reeds beroemd als misdaadauteur voor volwassenen, op aan 'de jongens van studentenflat A, vier mannen die mijn huisgenoot waren, en het hebben overleefd'. Verteller is de jonge Mickey Bolitar, die weet hoe je een spannend verhaal moet vertellen, zoals reeds blijkt uit de opening die op een begraafplaats in Los Angeles speelt: 'Acht maanden geleden had ik gezien hoe mijn vaders doodkist in de aarde was neergelaten. Vandaag zag ik hoe hij werd opgegraven.'

null Beeld null

Eind jaren zestig reisde de Vlaamse journalist en schrijver Jan van den Berghe voor het eerst af naar het Noord-Beierse stadje Coburg, bakermat van een Saksisch riddergeslacht en van een enorme roedel hertogen en vorsten, alsmede van het Belgische vorstenhuis. Deze maand verscheen van hem De stoeterij van Europa. De Coburgs en hun klim naar de macht (De Bezige Bij Antwerpen, € 29,99), over de 'manoeuvres van Europa's meest succesvolle dynastie': 'Ja, zij waren zoals Bismarck smalend zei 'de stoeterij van Europa'. Maar ook veel meer dan dat. Historici zijn nog met stomheid geslagen over de manier waarop een verarmde hertogelijke familie die heerste over een wat groot uitgevallen moestuin, zich kon ontwikkelen tot een dynastieke vleesboom die in de 19de eeuw, met Leopold I van België als drijvende kracht, zijn tentakels over de hele aardbol uitstrekte.'

null Beeld null

In juli 1995 zat kolonel Charlef Brantz in Tuzla, Bosnië, als VN-commandant van de sectie Noordoost waar Srebrenica onder viel. Op de elfde van die maand werden duizenden moslimmannen vermoord en -vrouwen gedeporteerd terwijl ze onder bescherming stonden van Dutchbat. Brantz (1947) verbleef drie jaar in Bosnië en hield al die tijd dagboeken bij, waarvan een selectie nu verschijnt in De Srebrenica dagboeken. Ooggetuigenverslag van een hoofdrolspeler (Karakter, € 22,95). Het is een kritische kijk op de gebeurtenissen: 'Bij het schrijven van mijn boek heb ik me vooral laten leiden door de instelling dat er recht gedaan moet worden aan de slachtoffers en niet om falende militairen uit de wind te houden.'

null Beeld null
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden