Saus voor barbecueverslaafden

Barbecuesaus (voor 4-6 personen)

LOETHE OLTHUIS

Ik heb nooit begrepen waarom barbecueërs zo dol zijn op het in rookwolken verorberen van rouwrandig kiloknallervlees, fluorescerende flesjessausjes, zompige aardappelsalade en lauwe supermarktprosecco, maar ik moet toegeven dat de hamburgers van Hugo van den Berg, Nederlands kampioen barbecueën, érg lekker zijn: barbecueën blijkt een kunst, dus wellicht ga ik Hugo nog uitnodigen om me de kneepjes te leren - en aan u over te brengen.

Ik ontmoette Hugo én sterrenchef Erik van Loo van restaurant Parkheuvel in Rotterdam omdat we alledrie supermarkt-barbecuesaus hebben getest. We bleken het roerend eens. De meeste barbecuesauzen waren gruwelijk, maar die van de Aldi was prima: zuur, zoet en zout in balans zonder ondefinieerbare brokjes of vriesdroog-instantsoepsmaakjes.

Desalniettemin blijf ik me afvragen waarom je in hemelsnaam sausjes uit een flesje zou halen, als je net zo gemakkelijk tzaziki en tapenade kunt maken. Of olijfolie/boter kunt mengen met knoflook en volop fijngehakte kruiden als bieslook, tijm, peterselie en rozemarijn. Of met de staafmixer geroosterde paprika, zelfs uit pot, olijfolie en knoflook in een mum tot een heerlijke paprikasaus kunt omtoveren. Of hak eens tomaat, koriander, mango en lente-ui met een drupje limoensap en (noten)olie tot een frisse salsa, of meng gehakte olijven en gedroogde tomaatjes door goeie mayo. Klopt, best wat werk, maar voor een af-en-toe-barbecueër goed te doen.

Maar wat als u barbecueverslaafd bent? Houd het simpel. Mijd flesjes! Dek de tafel met een lekkere salade, olijven en knapperig brood, diverse verse kruiden en een schaar, goede olijfolie en boter, grof zout en een pepermolen. En maak één sausje: deze is prima bij (biologische) hamburgers.

Kruis de tomaten in en dompel ze in ruim kokend water. Draai direct het vuur uit en tel tot 10. Spoel de tomaten af in een vergiet onder de koude kraan en trek het velletje eraf. Snijd de tomaten in kleine stukjes. Bak de ui in 10 minuten op laag vuur glazig en zacht in de olijfolie. Voeg tomaatstukjes, gehakte knoflook, tomatenpuree, bruine suiker, azijn, Worcestershiresauce en gehakte peper toe en laat ca. 15 minuten zachtjes inkoken, roer regelmatig. Laat afkoelen en breng pittig op smaak met (rook)zout. Minstens een week afgedekt in de koelkast bewaarbaar.

1 kg rijpe trostomaten

2 uien, fijngehakt

3 eetl. neutrale olijfolie

2 tenen knoflook, fijngehakt

1 volle eetlepel (biologische) tomatenpuree

40 g bruine basterdsuiker

4 eetl. appelazijn

4 eetl. Worcestershiresauce

¿ rood pepertje, zonder zaadjes fijngehakt

(gerookt) zeezout

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden