Sauna

Zo'n mooie zomeravond aan het water was het, met bossen tot aan de poolcirkel en een zon erboven die maar niet doven wilde....

NELL WESTERLAKEN

Plotseling klonk vanuit het schuurtje achter me een doffe bons van hout op hout. Voordat ik me kon omdraaien, schoten twee kolossale naakte mannen met stomende lijven langs me heen en plonsden voor me in het meer. Een derde draaide zich om en keek me een seconde met grote ogen aan voordat ook hij sissend te water ging.

Daar zat ik. Drie dampende koppen boven het water, drie paar stomverbaasde ogen op me gericht. Het leek me de gelegenheid er niet naar om verder te filosoferen op die steiger en ik sloop schielijk weg.

Achteraf bedacht ik dat er wie weet wel een zeer belangrijke beslissing was genomen in het donkerrode schuurtje achter me, misschien was er een grote deal gesloten of werd de transactie van het jaar voorbereid. Want dat doen Finnen ook in hun sauna's, belangrijke beslissingen nemen. Ze hebben anderhalf miljoen sauna's met z'n vijf miljoenen.

De sauna is een heiligdom voor een Fin, zei een Fin tegen me. Vroeger werden de babies geboren in de sauna. Het heeft niets te maken met die ranzige gedachten die jullie in Europa erbij hebben. En ook niet met die stampvolle zweetkamers waar je tegen betaling mag aanschuiven tussen een buslading anderen in hun vreemde blote konten. Dat is wat ze sauna noemen bij jullie in Europa.

Zo zei hij het, bij jullie in Europa.

Finnen denken niet eens aan sex wanneer ze bloot naar hun huisjes aan de waterkant gaan. Ze zweten soms niet eens gemengd, behalve met hun eigen familie. Het zuivert zowel lichaam als geest, zegt de Finse Saunavereniging, elk zichzelf respecterend bedrijf heeft een sauna, zelfs het Finse parlement heeft er één.

Een ideale plek lijkt me om fluisterend in het halfdonker een minister ten val te brengen, of een kabinet te formeren. Enkele vrouwelijke parlementsleden in Finland dachten hierover hetzelfde een paar jaar geleden, want gemengd met mannelijke collega's naar de sauna om een complot te beramen tegen de oppositie, dat mocht niet in het eerste land ter wereld waar vrouwen stemrecht kregen. Een niet-politieke lobbygroep om meer vrouwen in het parlement te krijgen, stoomde van woede en hield zelfs een pleidooi om de parlementaire sauna te sluiten, wat in Finland veel erger is dan vloeken in de kerk. Vrouwelijke politici boden zelfs aan hun handdoeken om te houden en de andere kant op te kijken. Maar de mannen en vrouwen bleven gescheiden.

Zulke problemen hebben wij niet, bij ons in Europa, zei ik tegen de Fin. Ze waren toen al lid van de EU. Maar hoe moet dat dan in het Europese parlement? Daar is bij mijn weten helemaal geen sauna, en waar moeten jullie dan beslissingen nemen? Inmiddels weet ik dat ze in het hart van Brussel een hotel hebben gebouwd, de Finnen. Het Arctia-hotel. De sauna is elke dag een uur open voor vrouwenzaken en een uur voor mannenzaken.

Maar de man aan wie ik het vroeg had er nog niet over nagedacht. Dat kon weleens problemen opleveren. De vraag bood stof genoeg om een poosje over te peinzen aan de waterkant, na saunatijd dan.

Nell Westerlaken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden