'Sauerbreij out!' Want in de kop zit het niet goed

Ski


WK snowboarden

LA MOLINA -De opgewonden kreten van de Spaanse omroeper schalden over de kale berg in de Pyreneeën. 'Sauerbreij out! Sauerbreij out!' Hij zei het misschien tien maal, maar het klonk de olympisch kampioene van Vancouver in de oren als duizend maal. Ze wilde het niet horen. Het was ongepast, uitgeschakeld worden in de achtste finales van de WK snowboarden.


In La Molina hoopte Sauerbreij bij de parallel reuzenslalom op een medaille, haar eerste bij een WK. Hoger dan de vierde plaats was ze nooit geëindigd. Misschien hoopte ze tegen beter weten in. Na drie succesrijke jaren worstelde ze dit jaar met haar vorm. Ze eindigde in de wereldbekerwedstrijden niet eenmaal op het podium en werd meermaals in de kwalificaties uitgeschakeld.


Aan die blamage ontsnapte ze gisteren ternauwernood. Op de smalle piste van kunstmatige sneeuw, die op de groenbruine berg was gecreeerd door Spaanse technici, plaatste ze zich met de vijftiende tijd bij de zestien finalisten. In La Molina, dat twee uur ten noorden van Barcelona ligt, heeft het al maanden niet gesneeuwd.


Vanwege de sneeuwschaarste hadden Sauerbreij en haar concurrenten maar eenmaal mogen trainen op de wedstrijdpiste. Dat is ongewoon tijdens een WK. Sauerbreij worstelde tijdens haar eerste afdaling met de 'suikersneeuw'. Het was zacht, viel uit elkaar en bood niet de vaste ondergrond die ze graag heeft.


Vanwege haar slechte kwalificatietijd moest Sauerbreij in de achtste finales aantreden tegen de sterke Russin Ekaterina Tudegesheva, die de tweede tijd had neergezet. Ze wist meteen dat ze in gevaar was. De Russin is aan een sterk seizoen bezig. In de eerste afdaling hoefde Sauerbreij maar 0,04 seconde toe te geven, maar in de tweede keek ze vanaf de start 27 poortjes lang tegen een onoverbrugbare achterstand aan.


De 31-jarige Amsterdamse verkeerde na haar uitschakeling in de veronderstelling dat ze wellicht had verloren van de winnares, maar die inschatting bleek verkeerd. Tudegesheva werd in de kwartfinale uitgeschakeld. De zege ging naar de 21-jarige Russin Alena Zavarzina.


Sauerbreij weet de vroege uitschakeling aan de naweeën van haar olympische succes. Ze heeft sinds Vancouver geprobeerd zich te concentreren op haar sport, maar de invloed van de gouden medaille op haar agenda en geestesgestelheid was groter dan ze dacht. 'Als ik al drie keer olympisch kampioen was geworden, had ik geweten wat op me was afgekomen.'


Sauerbreij denkt dat ze onvoldoende rust heeft genomen, ook al is ze heel selectief en secuur omgegaan met alle uitnodigingen en verzoeken die haar bereikten. Ze ontdekte te laat dat ze het te druk had en heeft haar topvorm geen moment kunnen vinden. Tot haar eigen verbazing begon ze zelfs te twijfelen aan haar snowboardtalent.


'Ik had eerst veel rust. Ik dacht: deze olympische plak wordt me nooit meer afgenomen. Maar elk seizoen is toch een nieuw seizoen. Je wilt elke wedstrijd op het podium eindigen en als dat niet lukt, ga je twijfelen. Dat is misschien slecht, maar het is ook menselijk. Ik vind het wel gek dat het ook gebeurt als je sublieme jaren achter de rug hebt. Aan de techniek ligt het niet. Het moet kloppen in je kop.'


De ervaring van Sauerbreij staat niet op zichzelf. Olympische schaatskampioenen uit Nederland presteren ook lang niet altijd sterk in het post-olympische seizoen. Gianni Romme (1998) en Jochem Uytdehaage (2002) hadden moeite om te wennen aan hun nieuwe status, en de druk die daarmee gepaard ging. Mark Tuitert heeft zijn olympische vorm dit seizoen evenmin kunnen evenaren.


Een complex laat Sauerbreij zichniet aanpraten. Ze heeft geen behoefte aan een mental coach. Ze heeft 'tien keer liever olympisch goud' dan een gouden WK-medaille. 'Ik zit niet in de put. Ik heb geen groot probleem. Ik merk alleen dat ik iets anders aan mijn kop heb dan de afgelopen drie jaar. Ik ben mentaal misschien gewoon vermoeider. Op de een of andere manier gaat je hoofd denken, en dan ben je plotseling zelf je grootste tegenstander.'


Sauerbreij zal zichzelf in La Molina nog eenmaal tegenkomen. Vrijdag doet ze mee aan de slalom, op dezelfde kale berg met dezelfde kunstsneeuw. Op dat onderdeel werd ze in 2007 vierde, haar beste WK-prestatie. In theorie is ze dus een medaillekandidaat. Maar aan speculeren waagde de Amsterdamse zich gisteren aan de voet van de piste liever niet. Ze is geen ongenaakbare kampioen, maar een kwetsbare.


'De puzzelstukjes vallen niet in elkaar. Dan ga je denken. Wat is er aan de hand? Ik denk dat veel topsporters dat herkennen. Psychologieboeken kan iedereen begrijpen. Maar het toepassen, dat is de kunst. Als dat gemakkelijk zou zijn, zou iedereen wereldkampioen kunnen worden.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden