Saudische weldoeners

Blijkens naspeuringen van Nova onderhouden 10 van de 32 islamitische basisscholen in Nederland banden met fundamentalistische groeperingen in Saudi-Arabië. Die geven geld en huldigen bedenkelijke opvattingen over de taak van het islamitisch onderwijs....

Paul Brill

Goed werk van Nova, maar tegelijk verbaasde het me dat deze zaken nu pas boven tafel komen. Zouden de media, maar ook de onderwijsinspectie een kritisch onderzoek voorheen wellicht minder correct hebben gevonden jegens de islamitische medemens?

Het was al langer bekend dat er buitenlands geld naar islamitische scholen ging, zoals ook moskeeën geldelijke steun krijgen uit het buitenland en daardoor soms in opspraak raken. Want financiële hulp wordt zelden belangeloos verstrekt. Anderhalf jaar geleden werd een Utrechtse imam het land uitgezet, omdat hij voor de Libische geheime dienst zou werken. Zijn moskee was geheel gefinancierd met Libisch geld.

Het ligt dus enigszins voor de hand dat er bij de financiële steun aan de scholen hier en daar een addertje onder het gras schuilt. Nova hoefde ook niet zo diep te graven, de rubriek baseerde zich vooral op schoolreglementen en publicaties.

Nu moet ik zeggen dat die teksten, hoewel onaangenaam tot abject, nog niet aantonen dat het dagelijkse onderwijs op de betreffende scholen een fundamentalistisch stempel draagt. In Barend & Witteman ontkenden twee schoolbestuurders gisteren ten stelligste dat dit het geval is. Ze klonken oprecht, maar ook een tikkeltje naïef. Zo bleek de directeur van de islamitische basisschool in Nijmegen niet te weten dat de religieuze organisatie waarnaar de statuten van zijn school verwijzen, in Duitsland is aangemerkt als staatsgevaarlijk.

Evenmin werd ik geheel overtuigd door de relativerende woorden van islamoloog Van Koningsveld in het NOS Journaal. Vier jaar geleden heeft hij lesmateriaal voor het islamitisch godsdienstonderwijs onder ogen gehad, en daar was weinig mis mee. Maar heeft hij - of anders de onderwijsinspectie - werkelijk zicht op wat er in de scholen omgaat?

Sommige islamologen zijn al snel geneigd om moslim-fanatisme tot een minuscule aberratie van een verder tolerante godsdienst te bestempelen. Helaas zijn er telkens weer voorvallen die de vraag oproepen of de aberratie wel zo minuscuul is. En het vervelende is ook dat de fanaten, met name die van Saudische origine, zoveel geld tot hun beschikking hebben. Laten we dus toch maar even goed nagaan of het in Nederland wel losloopt met die oproep om 'in oorlog te gaan totdat de mensen erkennen dat Allah de enige God is'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden