Saudische religieuze politie in het nauw na dood meisjes

Voor het eerst is de machtige religieuze politie in Saudi-Arabië in het openbaar bekritiseerd. Het afgelopen weekeinde hebben Saudische kranten die onder overheidscontrole staan, de religieuze politie er openlijk van beschuldigd vorige week verhinderd te hebben dat meisjes uit een brandende school in Mekka konden ontsnappen....

De leerlingen waren volgens de religieuze politie niet overeenkomstig de religieuze normen gekleed en mochten daarom de school niet uit.

Agenten van de religieuze politie, die bekend staat onder de naam 'Commissie ter Bevordering van de Deugd en ter Voorkoming van Ondeugd', dwongen scholieren in de brandende meisjesschool te blijven omdat hun haar niet bedekt was en omdat zij geen voorgeschreven lange jurk droegen.

Gisteren verklaarde het hoofd van de reguliere politie in Mekka dat hij, ter plekke aangekomen, zag hoe leden van de religieuze politie probeerden te verhinderen dat de meisjes de middelbare school ontvluchtten. De meeste meisjes stierven doordat ze vertrapt werden toen ze massaal naar buiten stormden om aan het vuur te ontsnappen.

Het hoofd van de religieuze politie Sheikh Jaber al Hakmi heeft ontkend dat de politie de scholieren het ontsnappen onmogelijk heeft gemaakt en sprak van een complot om de religieuze politie in een kwaad daglicht te stellen.

Amnesty International heeft dit weekeinde haar bezorgdheid geuit over het optreden van de politie en wil een openbaar onderzoek.

De religieuze politie heeft kantoren in elke stad in Saudi-Arabië en worden binnenskamers bekritiseerd vanwege de uitgebreide bevoegdheden om burgers te arresteren, vast te houden en te straffen als ze religieuze of morele voorschriften zouden hebben overtreden. Nu bekritiseren kranten de politie voor het eerst openlijk. De Saudische kranten uiten ook kritiek op de minister van Onderwijs en het schoolsysteem. Zo hekelen ze het voorschrift dat oudere mannen de meisjesscholen bewaken omdat jonge bewakers te veel aan seks zouden denken.

De 60-jarige bewaker van de meisjesschool in Mekka was niet ter plekke toen de brand uitbrak en er was geen sleutel van de schoolpoort. Ook bekritiseren ouders de onveilige, vaak overvolle scholen in Saudi-Arabië. De betreffende school had plaats voor 250 leerlingen, maar er waren op het moment van de brand achthonderd meisjes in het gebouw. Ook was er geen brandblusser. Een aantal ouders overweegt juridische stappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden